Hidraulika – alternativa ili budućnost

Na tržištu Republike Hrvatske postoje mnogi proizvođači profesionalnih hidrauličnih strojeva i alata, ali samo nekolicina je usko specijalizirana na kompaknte, mobilne hidraraulične stanice i pripadajuće alate. Glavni cilj tih proizvođača je ponuditi tržištu jednaku ili bolju učinkovitost radom hidrauličnih alata u odnosu na iste alate s drugačijim principom rada (pneumatske i električne).

Srce mobilne, kompaktne hidraulike je hidraulična stanica na koju se mogu uz pomoć «brzih spojnica» brzo i jednostavno izmjenjivati različiti alati kao što su:

– čekići od 10 – 30 kg– udarne bušilice; do Ø 45mm i dubine do 3m– rezačice sa dubinom rezanja do 150 mm– kružne bušilice sa promjerom krune do Ø200mm– muljne potopne pumpe sa kapacitetom ispumpavanja do 90 m³/sat; visinom ispumpavanja do 25 m; te ispumpavanje čestica do 62 mm– bušilice za horizontalno bušenje ispod ceste kao i vertikalno bušenje– pobijači stupova, hidraulični moment ključ, lančane rezačice, hidraulični kompresori, hidraulični agregati za zavarivanje itd.

«Sama raznovrsnost alata» koji se mogu upotrebljavati je velika prednost. Na jednom mjestu s jednim pogonom Vi možete: razbijati, bušiti, ispumpavati, rezati, itd.

«Osim što je lako prenosiva» prtljažnik osobnog automobila zadovoljava prostorom za prijevoz opreme, nema potrebe za registracijom i vozilom za šlepanje. «Power On Demand» (POD) cilindar omogućuje kontrolirani rad hidraulične stanice što pridonosi znatno manjoj potrošnji goriva i produžava radni vijek stanice. «Sigurnosni propusni ventil» ugrađen na hidrauličnoj stanici sprječava izbijanje rezačice ili kružne bušilice iz ruku, prilikom zaglavljivanja rezne ploče ili krune. Doprinosi sigurnijem rukovanju alatom.

Hidraulični alati nemaju štetnih plinova sagorijevanja na samom radnom mjestu, jer se sagorijevanje odvija nekih desetak metara dalje gdje stoji hidraulična stanica tako da korisnik ne mora udisati štetne plinove sagorijevanja.

Hidraulika kao medij za prijenos snage koristi ulje, koje ima još dvije dodatne uloge: ulje je rashladno sredstvo sa jako dobrim indeksom odvodnje topline te podmazujuće sredsvo – svi pokretni dijelovi su uvijek u ulju.

– Kružna bušilica –

Najreprezentativniji alat u niskogradnji je čekić za razbijanje različtith tvrdih podloga, te ćemo napraviti usporedbu između hidrauličnog i pneumatskog, dva jednako učinkovita, čekića. Gledajući samo kroz potrošnju goriva, koristeći hidraulični komplet uštedi se 60 %. Ako toj računici dodamo niže troškove održavanja hidraulike u odnosu na pneumatiku, ušteda se penje do 85%.

HIDRAULIKA PNEUMATIKA
Pogonski stroj Hidraulična stanica Kompresor
Motor Benzinski – 9 KS Dieselski – 20 KS
Medij / količina Ulje – 20 lit/min Zrak – 1,5 m³/min
Težina čekića 22 kg 25 kg
Udarna energija 65 Joula 65 Joula
Potrošnja goriva pogonskog stroja 1,2 litre bezolovnog 6 litara diesela
Cijena koštanja 1 sata rada uzimajući u obzir samo potrošnju goriva. Max. 9 kuna Max. 33 kune
Cijena (pogonski stroj, crijeva, čekić) bez PDV-a cca. 42.000 kn cca. 70.000 kn

Nekada su računala zauzimala cijele prostorije i trošila su jako puno energije. Danas stanu na dlan. Uspoređujući hidrauliku sa ostalim alternativama dolazimo do zaključka da je pitanje vremena kada ćete se vi dragi čitatelji odlučiti za korak naprijed.

Napisao: dipl. ing. Damir Grgurić