Korisni alati za uređenje vrtova i okućnica

Kako bi rad u vrtu bio lakši predstavljamo vam korisne i praktične alate. Preporuka je kupovati ih kod provjerenih trgovaca i distributera, istražiti ponudu različitih i odlučiti se za idealan omjer cijene i kvalitete. Odabir provjerenih strojeva i alata jamči vam i sigurnost i dugotrajnost upotrebe.

Trimeri

Trimeri imaju široku primjenu, prvenstveno kod uređenja i održavanja nasada, no korisni su i za košnju trave, osobito za uređenje rubova uz staze i travnjake, za oblikovanje živica te za uređenje onih dijelova vrta gdje je teško raditi kosilicom. Pogodan su alat i za  krčenje zapuštenih parcela, starih voćnjaka i kanala. Postoje u benzinskim, električnim  i akumulatorskim varijantama.

Kosilice

Kosilica je danas neizostavan alat svakog kućanstva s vrtom i okućnicom. Poznato da bez redovite košnje nema niti zdravog i lijepog travnjaka, jer osim što ima estetsku funkcija, redovita košnja travnjaka utječe na gustoću travnatog pokrivača pospješujući rast lisne mase i korijena..

kosilica

Pri kupnji birajte kosilicu koja se lako starta, za koju je lako pronaći potrošne dijelove i koja je praktična za upravljanje.

Obratite pozornost i na to da se lako podešava visina reza, ali i montira košara za travu.

Škare za rezidbu  i oblikovanja ukrasnih vrsta

Oblikovanje biljaka rezidbom važno je svakom vrtlaru. Nije važno radi li se o ukrasnim grmovima i stablima ili voćkama: gotovo svakoj vrtnoj biljci potrebna je rezidba.

Ovisno o vrsti živice i željenim radovima, birajte i odgovarajući alat, uglavnom su to škare.

škare za vrt

Izbor škara poprilično je velik pa ovisno o ukusu možete birati između benzinskih, standardnih električnih te akumulatorskih. Sve su popularnije akumulatorske škare jednake snage i kvalitete kao i benzinske, a jednostavnije su i praktičniji su za upotrebu.

Motorna pila

Motorna pila koristan je alat i vrtlarima s okućnicama i manjim voćnjacima.

Pri kupnji pile vodite se funkcijom za koju vam je potrebna, tako su za radove u vrtu poput orezivanja granja ili izrade potrebnih drvnih konstrukcija potrebne manje i slabije pile, lagane za upotrebu.

Svakako obratite pažnju na ergonomiju i dizajn, ali i niski nivo vibracija kao i dobro izbalansirano tijelo pile. I na kraju, dobro je pripaziti na emisiju ispušnih plinova, jer određeni proizvođači danas uz kvalitetu i snagu motornih pila posebnu pozornost posvećuju ekološkom aspektu.

Buđenjem prirode u proljetnim mjesecima započinju i prvi radovi u vrtovima. Kako bi rad u vrtu bio lakši predstavili smo vam neke korisne i praktične alate. Preporuka je kupovati ih kod provjerenih trgovaca i distributera, istražiti ponudu različitih i odlučiti se za idealan omjer cijene i kvalitete. Odabir provjerenih strojeva i alata jamči vam i sigurnost i dugotrajnost upotrebe.