Pneumatski alati u građevinarstvu

Postoje razni pneumatski alati pa nabrojimo neke:

– pneumatski čekić, – pneumatska bušilica, – pneumatska raketa za bušenje, – pneumatska rezačica, – pneumatska vibro igla itd.

Svi ovi pneumatski alati imaju otprilike jednaku potrebu za pritiskom zraka ali različite potrošnje zraka. Radni pritisak je u pravilu oko 6 do 7 bar, dok se potrošnja zraka razlikuje od alata do alata. Kao što smo u ranijim brojevima opisali, za Vaš posao prvo odabirete odgovarajući alat pa tek onda potreban i odgovarajući izvor zraka tj. kompresor.

Najzastupljeniji i najpoznatiji svakako je pneumatski čekić i u ovom broju pokušat ćemo ga detaljnije obraditi i opisati.

Pneumatski čekići

Razlikujemo dvije vrste čekića po namjeni i to su čekići namijenjeni za vertikalni i horizontalni rad. Čekići za horizontalni rad u pravilu su manjih težina jer ih radnik koristi za razbijanja zidova, cigle, žbuke, za probijanje rupa i otvora, ižljebljivanje kanala u zidovima itd.

U ovu skupinu čekića spadaju svi čekići između 0,5 i 10 kg. Veći čekići se smatraju neprikladnima za horizontalni rad zbog težine a s tim i prebrzim zamorom radnika – što znači slabu produktivnost. Potrošnja zraka za ove čekiće je između 0,3 i 1 m³/min.

– mali čekići za horizontalni rad –

Kao što se to vidi na slici to su čekići sa izrađenom ručkom za prihvat jednom rukom. Dok se drugom rukom pridržava za tijelo čekića u radu ili se može isporučiti sa dodatnom ručkom za drugu ruku. Ta opcija je naravno dodatna oprema.

Čekići za vertikalni rad namijenjeni su za razbijanje asfalta, betona i kamena. U ovu skupinu spadaju čekići od oko15 pa sve do 35 kg. U praksi se pokazalo da su ovi najveći čekići preteški za rad, pa ako vodite računa o produktivnosti nemojte kupovati čekiće veće od 25 kg. Radni pritisak je oko 6 bar a potrošnja zraka između 1 i 1,5 m³/min.

Za vertikalna razbijanja i ručke za prihvat čekića moraju biti prilagođene. Tako ovi čekići imaju dvije ručke kao što se vidi na slici. Druga razlika je u tome da ove ručke mogu biti i anti-vibracijske. Naime standardi zapadne Europe već uvelike uvažavaju radnika i njegovo zdravlje.

Pa tako propisuju maksimalni dopušteni nivo vibracija i određeni vremenski period za rad s ovakvim čekićima. Upravo anti-vibracijske ručke smanjuju nivo vibracija i produljuju vrijeme rada sa alatom znači i produktivnost. Naravno, ovo zadovoljstvo će Vas koštati i smatra se dodatnom opremom.

Nešto o skladištenju i održavanju

Svaki pneumatski alat mora se podmazivati. Noviji kompresori imaju u sebi ugrađen tkz. nauljivač. To uređaj koji dozira ulje u pneumatski alat. Zapravo to je obična posuda koja uz tlak iz kompresora a preko ventila dozira ulje.

– eksterni nauljivač –

Ukoliko nauljivač nije ugrađen on se može nabaviti i kao eksterni, ili kao zadnja ali i najnesretnija opcija je nadolijevanje oko pola decilitra ulja u sami čekić svakih 20 min.

Ulje koje se koristi nije bilo kakovo već specijalno ulje za podmazivanje pneumatskog alata. Većina proizvođača ulja ga ima u programu pa nije problem za nabaviti.

\”Što je to tako specijalno u tom ulju, pa ulje je ulje, a tako i tako ne znam gdje ću sa ovi starim motornim uljem?\” POGREŠNO. Nije svako ulje, jednostavno ulje.

Posavjetujte se sa nekim od znalaca u prodaji ulja i uvjerit će te se da se o kvaliteti, viskoznosti, razgradivosti, trajnosti, sastavu, primjeni, aditivima …… može razgovarati satima. Tako je ovo ulje prilagođeno upravo za ovu namjenu te je oplemenjeno raznim aditivima. Jedno od svojstava je svojstvo vezanja vlage u sebe, ili sprečavanja zaleđivanja alata pri radu u hladnijim uvjetima.Nakon završetka radne sezone potrebno je alate konzervirati i pravilno uskladištiti ako hoćemo da nas nagodinu dočeka u ispravnom stanju. Kako? Prvo: potrebno je otvoriti ventil na nauljivaću do kraja i pustiti čekić u rad sve dok ulje ne procuri na sam alat. Drugo: čekić se mora odložiti uspravno kako bi klip zatvorio prostor u cilindru te ostao uronjen u uljnoj kupci.

Alati

Alati za pneumatske čekiće su potrošna roba. U direktnom su kontaktu sa materijalom koji razbijamo i zbog toga su posebno termički obrađeni kako bi što dulje trajali.

Međutim i ovdje si možemo pomoći oko dugovječnosti alata ako pravilno rukujemo s njim. Treba prilikom rada odlamati manje komade materijala i to sa kraja prema sredini. Ako bi kojim slučajem zabili vrh alata i duže vrijeme radili sa čekićem u istom mjestu bez prekida ( u nadi da ćemo ipak odvaliti veći komad materijala), primijetili bi smo kako se npr. beton (ako radimo na betonu) poćima pretvarati u sitni prah.Zapravo u toj rupi pod tim uvjetima stvara se velika temperatura koja doslovno promjeni strukturu materijala koji sada postaje mekan. Naravno sada je vrh alata već zatupljen. Ja osobno sam uspio jednom prilikom sam vrh alata saviti za 180º. Zatupljene alate može se otkivati i to je često u praksi.

Veličina alata određuje se prema čekiću a razlikujemo dva osnovna tipa:

1. Šesterokutnog poprečnog presjeka – češće u primjeni2. Okruglog poprečnog presjeka – rjeđe u primjeni

Ako su šesterokutnog presjeka imamo sljedeće tipove po dimenzijama:

– 19 x 50, – 22 x 82,5, – 25 x 108, – 28 x 160, – 32 x 160,Ako je to alat okruglog presjeka imamo samo dimenziju 25 x 75.Primjer oznake: 25 x 108

Kao i sa svim drugim strojevima i alatima tako i sa pneumatskim čekićima i altom za njih – pravilno održavanje, rad i skladištenje znače dugovječnost i bolju produktivnost. A kako to ustvari je kod nas, to najbolje znate Vi.

Napisao: dipl. ing. Damir Grgurić