Rezačice

Popularno zvane \”rezačice\” mogu se podijeliti prema namjeni na četiri osnovna tipa, a to su: ručne rezačice – za najraznovrsnije poslove i namjene. Mogu se koristiti i za rezanje zidova, opločnjaka, montirane na pomoćna kolica za podna rezanja, općenito za sva manja ili interventna rezanja i rezanja svih materijala. podne rezačice – namijenjene za rezanje isključivo podnih ploha: asfalta na cestama, betona i drugih podloga

stolne rezačice – namijenjene za rezanje keramike, crijepa, cigle, kamena, rubnjaka, blokova i gotovo svih materijala
zidne rezačice – specijalizirani rezni alati za rezanje otvora (vrata, prozora, prolaza itd.) u zidovima, podovima, stropovima ili drugim plohama. Najčešće se radi o rezanju u debelim betonskim armiranim temeljnim zidovima.

Znači, u prvom redu za pravilan odabir mora se znati za koju namjenu planirate koristiti rezaći stroj. Za sve one koji nisu usko specijalizirani za neka specifična rezanja, svakako su najbolji izbor ručne rezačice koje se uz primjenu pristroja i pomagala (držači, postolja, kolica) mogu koristiti za sve tipove rezanja. Uz jedno ograničenje, a to je dubina rezanja.

Naime, ručne rezačice u pravilu primaju rezne ploče promjera ø350 do ø400 što ograničava dubinu rezanja do maksimalnih 150 mm. Teoretski, ovim načinom može se prerezati zid debljine 300 mm ako ga režemo s obje strane. S obzirom da su ovo rezačice kojima se radi direktno iz ruku, potreban je znatan oprez radnika kako ne bi došlo do neželjenih ozljeđivanja pa se preporučuju hidraulične rezačice.

One imaju mogućnost propuštanja hidrauličnog toka tako da pri eventualnom zaglavljivanju rezne ploče sama rezačica ostaje sigurna u radnikovim rukama, znači bez izlijetanja ili izmicanja iz ruku ili pak pucanja rezne ploče, što može biti kobno. Motorne i električne rezačice nemaju tu posebnost.

Oni koji rade samo podna rezanja trebaju se odlučiti za podne rezačice, a oni koju režu samo profile, kocke, ciglu, blokove itd. za stolne rezačice.

Podne rezačice dolaze u raznim veličinama – od najmanjih, time i najjednostavnijih, do onih velikih, namijenjenih kilometarskim rezanjima i s nizom dodataka kao što su kontrola dubine rezanja (čak do 1000 mm), brzine rezanja, samohodnosti, te sa sjedaćim mjestima za radnika koji upravlja itd.
Stolne rezačice su također širokog asortimana. Prvo, s obzirom na veličinu, tj. dubinu rezanja jer jedno uvjetuje drugo. Tu su zatim i razne izvedbe s pomičnom reznom glavom ili pomičnim stolom.

Zidne rezačice su, kao što smo rekli, specijalizirani alati i u pravilu rade s reznim pločama velikih promjera, čak do 1500 mm. Za pogon tako velikih ploča potreban je jak pogon i on je u pravilu hidraulični ili električni za pogon \”manjih\” reznih ploča. Princip je taj da se na plohu na kojoj se reže montira jedna \”zupčasta letva\” ili \”šina\” po kojoj se kreće cijela rezna glava dok se pogonski izvor nalazi sa strane.
Sami pogonski motori za sve rezačice mogu biti motorni, električni, hidraulični ili pneumatski. O odabiru odlučujete sami ovisno o tome imate li izvor električne energije u blizini stroja ili ne, radite li u zatvorenom prostoru pa morate eliminirati ispušne plinove, ili čak iz praktičnih razloga, npr. posjedujete već hidraulični izvor pa je hidraulična rezačica najlogičnije rješenje.

Rezne ploče

Rezne ploče su također vrlo bitan element u rezanju. Pravilan odabir je nužan. Na tržištu se nude univerzalne rezne ploče. One režu sve materijale, ali se i najbrže troše. Svaki ozbiljniji proizvođač nudi u svojoj paleti rezne ploče specijalno izrađene za svaki materijal koji se reže. Tako imamo ploče koje su namijenjene za rezanje asfalta, betona, mramora, granita, cigala itd. Također, nude se i ploče koje imaju određenu razinu kvalitete pa razlikujemo manju, srednju i visoku kvalitetu.
To je uvjetovano kvalitetom i količinom dijamanta u samom segmentu rezne ploče. Naravno, veća kvaliteta znači i veću cijenu, ali i veći radni vijek ploče.
Kako se da naslutiti, ključan je taj \”segment\” na reznoj ploči. Segmenti su poseban dio ploče koji se laserski zavaruje na tijelo rezne ploče. Vrlo je bitna kvaliteta, veličina i gustoća tog dijamantnog nanosa u segmentu. Ovi elementi određuju kvalitetu i namjenu ploče.

Četiri ključna činitelja utječu na radni vijek radne ploče:
vrsta stroja

– stolna, podna ili ručna rezačica, tj. pravilan odabir stroja. Jer svaka je rezna ploča upravo namijenjena za jedan od navedenih strojeva. To je usko povezano s brzinom okretaja osovine stroja, tj. rezne ploče. Rezne ploče su pravljene za optimalan rad na točno određenom broju okretaja stroja (obodna brzina segmenta, vrha rezne ploče). Svako odstupanje iznad ili ispod optimalne obodne brzine trošit će reznu ploču više od normalnog.

hlađenje

– rezne ploče se dijele na one kojima je potrebno hlađenje vodom i one kojima nije. Bez obzira na to je li ploča namijenjena za suho rezanje, ako je budete hladili vodom, ona će imati dulji radni vijek. Znači, što je bolje hlađenje, i radni vijek ploče je dulji.
odabir rezne ploče za odgovarajući tip materijala koji se reže

– rezanje krivog materijala može potrošiti segmente u nevjerojatno kratkom roku. Teško je točno znati koji materijal režete, ali je to bitna stvar. Čest slučaj je da naši cestari, misleći da režu asfalt, zahvate betonsku podlogu (ne znajući na kojoj je dubini) i na njoj u kratkom roku potroše reznu ploču jer ustvari režu beton s pločom za asfalt.

dubina rezanja

– svaka rezačica ima svoju maksimalnu dubinu rezanja koju mi redovito zlouporabimo. U pravilu, trebalo bi dubinu od npr. 200 mm rezati u otprilike 4 prolaza. Znači, svaki prolaz je na dubini od oko 50 mm (maksimalno). Za nas je ova mjera opreza samo gubljenje vremena.

Kako pomoći kad rezna ploča ima radnog segmenta, a ipak ne reže?

Najvjerojatnije je došlo do \”zaglađivanja\” segmenta. Dijamant se zatvorio unutar segmenta, tj. zagladio se, a zbog jednog od navedenih razloga.
Pokušajte nekoliko puta prorezati reznom pločom nekakav abrazivni materijal – to bi trebalo otvoriti dijamant u segmentu. Neke tvrtke čak nude specijalni kamen za tu namjenu u obliku valjka, nešto kao \”brus za kosu\”.

Samo pravilan odabir ploče, dobra usklađenost s reznim strojem i pravilno hlađenje jamči zadovoljstvo u radu s reznim strojevima i alatom. Izvor: www.masmedia.hr