Ručni alati

Tko u svom domu samo tu i tamo ponekad nešto popravi i \”prišarafi\” ne treba odmah kupiti kompletnu radionicu. Bit će mu dovoljno posjedovati nekoliko osnovnih i priručnih alata i uređaja. Kod kupnje ovakvih stvari ne bismo trebali previše štedjeti jer su jeftini aparati često nekvalitetni. Trebamo od samog početka znati ulagati u siguran i provjeren alat.

Čekić

Bez sumnje, ovo je alat koji mora imati mjesto u svakom kućanstvu. Ali nije svaki čekić isti. Za manje popravke ili zabijanje čavla bit će dovoljan manji do srednji čekić. Ako glava čekića nije dobro pričvršćena za držač, neosporan je to znak za nekvalitetan alat. Ako se radi o držaču čekića od drveta, možemo biti uvjereni da se takav držač može slomiti. Leži li čekić ugodno i sigurno u ruci? Ako da onda je to pravi alat za Vas.

Odvijači i kliješta

U kući često ne možemo ništa obaviti ako nemamo barem manji izboor različitih odvijača. Poželjno je u kući posjedovati barem jedan veći i jedan manji odvijač u križnoj i običnoj izvedbi. Kvalitetne odvijače odlikuje čvrst i oštar metalni vrh koji se ne oštećuje i ne mijenja oblik.

Kod nekvalitetnih i jeftinih odvijača ovaj vrh se brzo ošteti i odvijanje s njim ubrzo postaje nesigurno i zamorno, često i sasvim nemoguće. I tijelo odnosno držač odvijača mora dobro ležati u ruci tako da je u stanju izdržati i veća opterećenja. Nekvalitetni držači odvijača onemogućavaju snažan stisak i proklizuju kroz prste ruke. Kod kiješta vrijedi još jednom ponoviti pravilo: i ovdje su za nesmetan i ugodan rad držači (ručice) kliješta izuzetno bitni kao što je bitan čvrst metalni vrh.

Elektro-odvijač ili aku odvijač

Ako je potrebno često puta odvijati vijke ili se možda odvijanje i zatezanje vijaka obavlja na tvrdoj podlozi, onda se preporuča upotreba elektro-odvijača. Kod elektro-odvijača vrlo je važna snažna akumulatorska baterija kako bi odvijač svoj posao učinkovito obavljao. 14 voltni odvijač trebao bi biti dovoljan. Elektro-odvijačem moguće je odvijati i bušiti.

Ključevi za vijke

Kad je riječ o ključevima za vijke preporučljivo je posjedovati cijeli set ovog alata kako bismo na taj način uvijek pri ruci imali odgovarajuću veličinu. I kod ovog je alata u radu presudna njegova čvrstoća. U pravilu treba izbjegavati jeftinije setove ključeva za vijke, no u svakom slučaju pojave li se već u samom početku bilo kakva oštećenja na vrhovima ključeva znati ćemo da se radi o nekvalitetnom alatu.

Pila

Mala ručna pila bit će dovoljna za većinu kućnih poslova kao što je npr. skraćivanje letvica ili manjih dasaka. I pila mora dobro pristajati ruci i mora naravno imati čvrst i kvalitetan list (nož) za rezanje. Ako se ovaj list odn. nož nakon savijanja ne može više ispraviti odn. vratiti u prvobitan položaj onda ovdje vrijedi pravilo: držite se što dalje od takvog alata!

Još je važno spomenuti: kod ovakvih alata oznake kvalitete i velike naljepnice ne moraju značiti kvalitetu. A što se tiče kupnje većih uređaja i alata kao što je bušilica, možemo reći da se takve investicije isplate samo onima koji se ovakvim poslovima često bave. Budite sigurni da ako posjedujete ovakve velike uređaje da će te ih ponekad morati posuditi prijateljima i rođacima.