Sistemska rešetkasta konstrukcija

Roterdamski arhitekt Rem Koolhaas svoj je kompleks nebodera učinio posebnim – i time postavio visoke zahtjeve pred izvođače radova. Zato je koncept nosive konstrukcije za realizaciju istaka na visini od 86 m bitan sastavni dio sveobuhvatnog PERI rješenja.

De Rotterdam postaje najvećom zgradom Nizozemske – u neposrednoj blizini ostalih arhitektonskih dostignuća kao što su primjerice most Erasmus Vana Berkela & Bosa, nagnuti naboder Renza Piana i World Port Center sir Normana Fostera. Ovaj kompleks nebodera na roterdamskom poluotoku Wilhelminapier na rijeci Maas nakon izgradnje odlikovat će se visinom od 150 m i sastojati od tri kompleksno oblikovana i međusobno povezana tornja smještena tik jedan uz drugi. Zapadni toranj ima 45 stambenih etaža, središnji toranj na 41 etažu zamišljen je isključivo kao uredska zgrada, a 43 etaže istočnog tornja koristit će se i kao uredski i kao hotelski trakt. U izgradnji je dakle ukupno 250 stanova, 280 hotelskih soba i 60.000 m² uredske površine. Donjih pet etaža obuhvaćat će trgovine, restorane, konferencijske dvorane i fitnes-studio – te tri kata garaže u prizemlju i na dvije podzemne razine.

Renomirani roterdamski arhitekt Rem Koolhaas svoj je kompleks nebodera učinio posebnim na polovici visine zamislivši horizontalan pomak u zapadnom i sjevernom smjeru. Tako od 86 m visine 24. odnosno 26. etaža te sve etaže iznad njih djelomično strše gotovo 9 m. Gradilišno osoblje tvrtke Ed. Züblin AG iz Stuttgarta s velikim iskustvom u visokogradnji dovršit će radove na osnovnoj konstrukciji početkom 2013. godine, a projektni tim De Rotterdam CV planira izgradnju kompleksa krajem 2013. Vrlo brzom napretku u gradnji pridonosi primjena sveobuhvatnih i međusobno kombiniranih PERI sistemskih rješenja. Rješenje rešetkaste konstrukcije s nosačima za istake objekta posebice je važan čimbenik cjelokupnog PERI koncepta.

Sistemska rešetkasta konstrukcija

Za realizaciju enormnih istaka na velikoj visini PERI inženjeri koncipirali su rješenje rešetkaste konstrukcije na osnovi VARIOKIT inženjerskog modularnog sistema. U primjeni su sistemski elementi uglavnom iz najma, nadopunjeni spojem ukrute koji je izrađen sukladno specifičnim potrebama projekta. Raspored ploča rešetkaste konstrukcije pritom je varijabilan zbog promjenjive geometrije i opterećenja objekta te raznovrsnih ugradbenih elemenata sve do stupova okretnih toranjskih dizalica koje su privremeno integrirane u objekt.

Kod dimenzioniranja visina nosača zapadnog tornja trebalo je uzeti u obzir izvođenje velikih opterećenja 8,88-metarskog istaka iz dvije kompletne etaže objekta te tek 3,52 m visine etaže koja se nalazi ispod. Kod središnjeg i istočnog tornja za to se može primjenjivati dvostruka etaža – tu rješenje rešetkaste konstrukcije ne služi samo za izvođenje opterećenja istaka već dodatno kao nosiva konstrukcija između stropova etaža.

Mnogo je PERI znanja i iskustva uloženo u konstrukciju nosača nakon što je postignuta vlastita nosivost objekta. Rešetkaste se konstrukcije naime zbog ograničenog prostora ne mogu jednostavno prevoziti unatrag i demontirati bez direktne primjene dizalice unutar etaža. Zato gradilišno osoblje primjenjuje PERI uređaj za premještanje koji se inače koristi za SKYTABLE velikoplošne stropne stolove. Prednost ove PERI metode koja se već godinama primjenjuje u Sjevernoj Americi leži u činjenici da se rešetkasta konstrukcija horizontalno izvlači iz objekta podizajem dizalice, lančanim vlačnim pokretom i slijednim podestom.

Brži radovi uz povećanu sigurnost

RCS P penjajućim zaštitnim zidom tvrtke PERI kompletno su ograđene dvije gornje etaže u izgradnji. Na taj je način gradilišno osoblje u svakom trenutku osigurano od pada i jakog vjetra na velikoj visini – a montažni radovi ubrzani i radni učinak značajno povećan. Tvrtki Züblin potrebno je samo osam dana za kompletnu standardnu etažu.

Već u fazi projektiranja u obzir su se uzele promjene u geometriji tornjeva pa su se jedinice zaštitnog zida koje strše mogle premještati u druge odsječke bez skupih preinaka. RCS rješenje pokazalo se posebice varijabilnim i u područjima gdje se blizu ruba stropa nije smjelo sidriti. Tako su stropne stopice i na tim mjestima sigurno fiksirane, a zahvaljujući vođenju šinama omogućuju brz postupak penjanja

Montaža neovisna o dizalici

SKYDECK panelnom stropnom oplatom stropove etaža moguće je montirati neovisno o dizalici. Aluminijski sistemski dijelovi olakšavaju transport te omogućuju ručnu montažu i demontažu elemenata. Sistematičan, a time i jednostavan slijed montaže ubrzava tijek građenja i također omogućuje preciznu procjenu utroška vremena. Zahvaljujući padajućoj glavi i mogućnosti prijevremene demontaže reduciraju se zalihe panela i uzdužnih nosača.

Već kod prizemnih etaža i na rubu stropa postignut je sistematičan slijed montaže i visoka sigurnost standardnog polja zahvaljujući primjeni SKYDECK podesta i izbočenog uzdužnog nosača SLT 375. Na velikim visinama podupiranja preko više etaža gradilišno je osoblje kombiniralo SKYDECK s MULTIPROP nosivim sistemom. Lagani aluminijski pojedinačni podupirači vertikalno se mogu međusobno spajati pomoću MULTIPROP spojnice – a MULTIPROP okvirima povezuju se u kompletne nosive tornjeve.

Prethodno montirane jedinice

De Rotterdam okružen je sa svih strana – s bočnih strana ulicom i rijekom Maas, s prednje se strane nalaze dva susjedna objekta pa se to usko polje gradnje odlikuje iznimno ograničenim kapacitetima skladištenja. Stoga je PERI na gradilište isporučio već prethodno montirane RCS jedinice zaštitnog zida i VARIOKIT rešetkaste konstrukcije koje su se dizalicom direktno prebacivale s kamiona na krajnje mjesto primjene. Time se uštedjelo dragocjeno vrijeme dizalice, a nije bilo potrebno ni dodatno međuskladištenje ni prostor za montažu.

Primijenjeni PERI sistemi

RCS P penjajući zaštitni zid

SKYDECK aluminijska panelna stropna oplata

MULTIPROP sistem

Građevinsko poduzeće:  Ed. Züblin AG, Direktion Stuttgart/Komplettbau, Züblin Nederland B.V., Rotterdam

Arhitekt:  Rem Koolhaas, Office for Metropolitan Architecture (OMA), Rotterdam

Investitor:  De Rotterdam C.V. (MAB Development, Den Haag i OVG Projectontwikkeling, Rotterdam)

Nadgledanje projekta: PERI GmbH, Germany

www.peri.com.hr