Spasonosno uređenje vrta

Proljeće je davno stiglo, međutim pretežito kišno te hladnije nego ikad. Vlasnici vrtova stoga će uobičajeno svibanjsko dotjerivanje obavljati, po svemu sudeći tijekom nadolazećeg lipnja.

Slijedi, dakle, uz okopavanje grmova i gnojidbu, uređenje cvjetnih gredica i košnja travnjaka te oblikovanje živica. Trimeri i kose bit će prvi alat za kojim ćete posegnuti.

Svestrani Trimeri

Trimeri su svojom multinamjenskom funkcionalnošću danas zasigurno najdragocjeniji alat koji je vaša desna ruka i pravo rješenje ne samo za uređenje vrtova već i za održavanje vočnjaka i podizanje mladih vinograda. Izvrsno odrađuju košnju trave u međurednim prostorima nasada. Važno je prilikom košnje trimerom obratiti pažnju na  visinu košnje imajući u vidu da je idealna visina od 6 do 7 cm.

Prenisko košenje naime, može uzrokovati smanjeni rast korijena i lisne mase trave što u pravilu rezultira slabom bujnosti i lošijim izgledom travnate površine.

Također, trimeri se koriste i za uređenje rubova uz staze i travnjake, za oblikovanje živica te za uređenje onih dijelova vrta gdje je teško raditi kosilicom. Navedeni radovi nužni su kako bi nasadi i vrtovi tijekom cijele vegetacijske sezone izgledali besprijekorno. Prilikom podizanja novih nasada radovi započinju krčenjem i čišćenjem odabrane površine. Za tu svrhu trimeri su superioran alat, posebice ako se radi o nagnutom i strmom terenu na kojem je teško primijeniti težu mehanizaciju. Rješenje su i za krčenje zapuštenih parcela, starih voćnjaka i kanala.

Košnja nije samo šminka

Razlog proljetne košnje travnatih površina neupućeni će povezati isključivo sa estetskim ciljevima. Međutim, redovita košnja nužna je ponajprije zbog vegetativnih razloga. Ona pozitivno utjeće na gustoću travnjaka, rast i razvoj korijena kao i vlati trave. Određivanje visine košnje jako je važno i treba biti usklađeno sa namjenom travnate površine. Travnjaci po kojima se ne gazi mogu se kositi na visinu između 1,5 i 2,5 centimetara, dok se travnjaci po kojima se i hoda kose na visinu između 2,5 i 4 centimetra. Dakako ova odluka će utjecati i na učestalost košenja. Što je rez niži, košnja je učestalija.

Kod mladih travnjaka prva košnja obavlja se kada je trava dosegla visinu 6 do 8 cm. Za kvalitetan rez potrebna je kvalitetna kosilica s oštrim noževima, jer tupi noževi čupaju vlati što dovodi do oštećenja busenova, vlati dehidriraju i postaje podložnije bolestima.

Osim kvalitetnog alata potrebno je i nešto znanja o košnji.

Na primjer, nije preporučljivo gurati kosilicu naprijed-natrag, već je treba gurati u smjeru košnje. Svaka sljedeća košnja treba biti pod pravim kutom u odnosnu na prethodnu. Ukoliko su količine otkosa trave male, otkos može ostati na travnjaku. Ako se radi o teškom glinovitom tlu, nakon košnje preporučuje se skupljanje otkosa kako ne bi došlo do truljenja i propadanja travnjaka.

Kvalitetna kosilica stoji iza svakog lijepog travnjaka.

To je prava pravcata istina. Stoga treba birati kosilicu koja se lako starta, za koju je lako pronaći potrošne dijelove, kojom se lako upravlja i koja pruža sve potrebne mogućnosti kako bi se pokosila određena travnata površina.

Važno je da ima lako podešavanje visine reza i jednostavno montiranje košare za travu.

Nove generacije kosilica također pružaju i određena ergonomska poboljšanja, veću snagu i olakšane manevarske sposobnosti, a suvremeni  materijali od kojih su kosilice izrađene  jamče njihovu  dugovječnost.

Kad  sa neskrivenim zadovoljstvom budete promatrali vašu vrtnu zelenu kreaciju uvjereni smo da ćete s leptirićima u želucu promatrati i vašu kosilicu.

ELEKTRIČNA KOSA STIHL FSE31

Za vrhunsku njegu travnjaka

Električna kosa Stihl FSE 31 jedna je od najmanjih i najlaganijih Stih modela.

Opremljena je motorom snage 245 W što je čini pogodnom za održavanje travnjaka manjih i srednjih dimenzija. Budući da je vrlo tiha, savršen je izbor za travnjake u urbanim sredinama. Njezina pokretna glava, koja ima mogućnost rotacije od 180°, uvelike olakšava trimanje rubova travnjaka te kosidbu putova i područja oko drveća, grmova i cvijeća. Osim toga, opremljena je podesivom ručkom i osobito je lagana, teži samo 2,2 kg, što je čini vrlo okretnom i spretnom za uporabu.