Dizalice sa dvostrukim krakom

Model je nastao prema patentu Gasparda Gillsa iz 1968. i nosi oznaku GG42085 e-Tronic. Predstavljen je novi, poboljšani model u odnosu na onaj iz prošlosti, a sadrži sve dosadašnje tehnološke inovacije. Sam koncept potpuno se razlikuje od koncepta uobičajenih dizalica s jednim krakom. Dva su kraka dizalice simetrični jer su oba međusobno izjednačeni. To donosi povoljnije opterećenje na srednji stup s manjim učinkom poluga. U tvrtki tvrde da takav sustav poboljšava učinkovitost 50 posto, povećava kapacitet podizanja tereta te olakšava manevriranje jer se dizalica okreće pomoću elektrikom pokretanih propelera.

Osim toga, dva kraka omogućavaju produživanje ruku na 150 m. Propeleri koji se nalaze na kraju krakova služe za okretanje i oni omogućavaju veću brzinu okretanja krakova. Kao dodatnu prednost proizvođači navode energijsku učinkovitost koja je poboljšana za 25 posto jer je dizalica jednakomjerno opterećena, a poništeni su i negativni utjecaji vjetra.

Osnova je dizalice modularna i omogućava izvedbu dizalice s jednim krakom (i protutežom) ili s dva simetrična kraka. Kabina za radni prostor radnika koji upravlja dizalicom je velika, pregledna i udobna te omogućava panoramski pogled na sve strane. Time je poboljšana i sigurnost jer radnik ima neprestano pregled na cijelo gradilište. Dizalicom se može upravljati i daljinskim upravljačem s tla ako pri radu nije potreban pogled iz ptičje perspektive.

Namjena je dizalice različita – od uporabe na području građevinarstva, u nuklearnoj industriji, elektranama za stupove za hlađenje, pristaništima do upotrebe u industriji čelika. Zbog nabrojenih prednosti uporaba dvokrake dizalice mogla bi pridonijeti 35 %-tnoj uštedi troškova u odnosu na jednokrake dizalice na godinu. Vrijeme će pokazati hoće li to uistinu biti tako. Izvor: http://www.ggcrane.com

http://www.casopis-gradjevinar.hr