Donacija Bosch alata maloj školi brodogradnje u Korčuli

Bosch je donirao uradi- sam alat kreativnoj radionici StolArt i omogućio djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod. Djeci je pružena prilika da uzmu tehnološki napredan i inovativan Boschev alat i uz stručnu se pomoć voditelja programa Davora Mihalića i Mladena Kristića uvjere kako sami mogu stvoriti nešto lijepo i opipljivo. Nakon što od prve šperploče do porinuća prođe svega nekoliko dana i nakon što shvate da su zaista sami izgradili brod, polaznici radionice s ponosom će isploviti na nekoliko metara dugom brodu.
“Mala škola brodogradnje povezuje dvije vrijedne inicijative: očuvanje tradicije i praktičan rad. Upravo zbog toga nas veseli što smo podržali ovaj projekt s našim alatima“, izjavio je Svjetlan Ivanjak, direktor prodaje Bosch alata za Hrvatsku.

Danas u posljepodnevnim satima na Korčuli je planirano svečano porinuće broda. Mali Korčulani su protekla dva tjedna
vrijedno prionuli crtanju i izradi dijelova broda. Prvog dana radionice djeca su se upoznala s tehnikom izrade malih brodova, te vrlo vrijedno prionula poslu konstruiranja plovila. Vođeni interesom i dječjim mogućnostima mali su se brodograditelji ohrabrili rezati, piliti i brusiti drvene ploče, koje su prethodno označili prema nacrtima. Znatiželjni pogledi i upiti turista svakako gode dječjem veselju i ponosu što izrađuju brod.
Kreativna radionica StolArt djeluje unutar Udruge za kulturnu suradnju zemalja u regiji MREZZE i do sada su održali više sličnih radionica na obali i otocima. Projekt promiče zaštitu okoliša i važnost očuvanja tradicijske dalmatinske brodograditeljske baštine.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Telefon (+385) 1 295-80-47
E-mail: kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologije i usluga. U poslovnoj 2011. više od 300.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 51,5 milijardi eura na području automobilskih i industrijskih tehnologija, trajnih potrošnih dobara i građevinskih tehnologija. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društava-kćeri i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2011. godini potrošio oko 4 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je prijavio preko 4100 patenata diljem svijeta. S pomoću svih svojih proizvoda i usluga Bosch unapređuje kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu grupe Bosch i omogućava tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija za osiguranje budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Preostali poslovni udjeli nalaze se u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.