Pneumatske rakete i lopate

Kako bismo ovaj specifičan alat približili kupcu, kažemo da se radi o pneumatskoj raketi za bušenje zemlje. Ključne i pogrešne riječi su \”bušenje\” i \”raketa\”. Naime, ovaj alat ne buši zemlju, nego je jednostavno razgrće oko sebe. \”Raketa\” kažemo zbog specifičnog izgleda i, donekle, principa rada. A čemu služi ovaj alat?

Laički rečeno, alatom možete probiti rupu pod cestom, željezničkom prugom, nasipom, rijekom itd. a da ne oštetite površinu. Vrlo je važno da se buši na dubini ne manjoj od 10 puta promjera bušenja, kako se ne bi pojavio npr. brijeg na cesti (površini). Radi se o vrlo jednostavnom principu koji ćemo pokušati objasniti. Raketa se sastoji od tijela rakete sa stepenastom glavom, repa rakete s ulaznim crijevom za zrak i udarnog klipa kao srca alata.Za pokretanje alata svakako je potreban kompresor, i to kapaciteta između 1 i 5 m³/min, ovisno o veličini rakete i pritisak ne veći od 5 do 6 bara. Kroz sustav kanala za usmjeravanje zrak potiskuje klip rakete te udara u smjeru kretanja unutar tijela rakete. Svakim udarcem raketa se pomiče unutar tla. Praktički se zabija u tlo. Samo tijelo rakete pruža otpor pri kretanju i upravo taj otpor čini to kretanje mogućim.Ako iz nekog razloga želite raketu vratiti istim putem kojim ste je poslali, to možete jednostavno: crijevo rakete povučete unatrag te tako promijenite smjer kretanja zraka u kanalima, a time i smjer udaranja klipa. Sad se raketa vraća unatrag. Bušiti se može od promjera 45 mm pa sve do promjera 200 mm, direktno ili preko proširivača koji se poput čarape prevlače preko tijela rakete. Ovaj se alat mora podmazivati kao i pneumatski čekići, ali i malo više. Najsretnija opcija je s nauljivačem direktno ugrađenim u kompresor ili eksternim nauljivačem.Treba napomenuti da brzina bušenja uvelike ovisi o tlu u kojem se radi. U normalnim uvjetima rada za očekivati je da se jednim udarcem raketa pokrene oko 0,5 do 1 cm, dok raketa ima između 300 i 450 udaraca u minuti. Također, bitno je napomenuti da zbog samog principa rada nije moguće raditi u pjeskovitom ili muljevitom tlu jer nema dovoljno otpora za kretanje rakete kroz takvo tlo.Sve do sada nabrojeno vrijedi za rakete koje idu doslovno pod zemlju. Međutim, postoji i drugi princip rada s drugim tipom raketa. Naime, ovaj drugi princip trebao bi uskoro postati i jedini u primjeni. Zašto? Po tom principu rada ispred rakete se montira čelična cijev (slika 4 i 5). Cijev se preko reducira učvrsti na raketu sa stezačima. Čelična cijev je dužine od oko 5 do 6 m. Tako namontirana probija se do pred sam ulazak u zemlju, a zatim se raketa razmontira te se na nju zavaruje nova cijev i postupak se ponavlja.

Nakon probijanja na drugu stranu imamo čeličnu cijev unutar koje se nalazi zemlja. Ta zemlja se istiskuje zrakom posebnim priborom koji ide uz raketu. Sada kroz čeličnu cijev koja je (u zapadnom svijetu) obvezna zaštita za bilo koje instalacije, provlačimo željene vodove.

Na ovaj način mogu se provlačiti čelične cijevi do promjera 1400 mm. Možda se i kod nas ovo prepozna kao kvalitetno rješenje.

Pneumatske lopate

Nastavljamo s pneumatskim alatima u građevinarstvu i kako izgledaju pneumatski alati koji se pojavljuju na tržištu u najrazličitijim aplikacijama.Pneumatska lopata izgleda kao i najobičnija lopata (tj. štihača), ali ima i priključak za zrak na ručki na samom kraju alata. Sam alat je pogonjen jednim malim klipnim kompresorom kapaciteta oko 250 l/min, i pritiska 8 bara.Tko bi pomislio da ovakav alat uopće ima primjenu. Međutim, pokazao se idealnim za poslove:

  • čišćenja raznih naslaga s bilo kakvih podloga
  • odvajanja podloga na podovima – laminati, linoleumi, pločice, parketi itd.
  • čišćenja ravnih krovova, izolacija, katrana
  • odvajanja pločica sa zidova pa čak i rušenja cigle i zidova
  • naravno, kopanja čak i najtvrđe zemlje
  • kopanja na nepristupačnim mjestima, npr. oko vodova
  • iskopavanja drveća i panjeva, rezanja debelog korijenja
  • čak i rezanja drveća
  • čišćenja leda na cestama i prilazimaAlat dolazi u prilagođenim verzijama s obzirom na namjenu za koju se koristi.
  • Gledajući ga na djelu, postajete svjesni da će i ova mala novotarija naći mjesto na tržištu, samo ako ga kupci budu imali gdje vidjeti na djelu.Izvor: www.masmedia.hr