Prednosti hidrauličnih alata

Na tržištu Republike Hrvatske postoje mnogi proizvođači profesionalnih hidrauličnih strojeva i alata, ali samo nekolicina je usko specijalizirana na kompaktne, mobilne hidraulične stanice i pripadajuće alate. Glavni cilj tih proizvođača je ponuditi tržištu jednaku ili bolju učinkovitost radom hidrauličnih alata u odnosu na iste alate s drugačijim principom rada (pneumatske i električne).

Srce mobilne, kompaktne hidraulike je hidraulična stanica na koju se mogu uz pomoć «brzih spojnica» brzo i jednostavno izmjenjivati različiti alati kao što su čekići od 10 – 30 kg, udarne bušilice; do ? 45mm i dubine do 3m, rezačice sa dubinom rezanja do 150 mm, kružne bušilice s promjerom krune do ?200mm, muljne potopne pumpe sa kapacitetom ispumpavanja do 90 m?/sat; visinom ispumpavanja do 25 m; te ispumpavanje čestica do 62 mm, bušilice za horizontalno bušenje ispod ceste kao i vertikalno bušenje, pobijači stupova, hidraulični moment ključ, lančane rezačice, hidraulični kompresori, hidraulični agregati za zavarivanje itd. Raznovrsnost alata koji se mogu upotrebljavati je velika prednost. Na jednom mjestu s jednim pogonom možete: razbijati, bušiti, ispumpavati, rezati, itd.

Osim što je lako prenosiva prtljažnik osobnog automobila zadovoljava prostorom za prijevoz opreme, nema potrebe za registracijom i vozilom za šlepanje. Power On Demand (POD) cilindar omogućuje kontrolirani rad hidraulične stanice što pridonosi znatno manjoj potrošnji goriva i produžava radni vijek stanice Sigurnosni propusni ventil ugrađen na hidrauličnoj stanici sprječava izbijanje rezačice ili kružne bušilice iz ruku, prilikom zaglavljivanja rezne ploče ili krune. Doprinosi sigurnijem rukovanju alatom. Hidraulični alati nemaju štetnih plinova sagorijevanja na samom radnom mjestu, jer se sagorijevanje odvija nekih desetak metara dalje gdje stoji hidraulična stanica tako da korisnik ne mora udisati štetne plinove sagorijevanja. Hidraulika kao medij za prijenos snage koristi ulje, koje ima još dvije dodatne uloge: ulje je rashladno sredstvo sa jako dobrim indeksom odvodnje topline te podmazujuće sredstvo – svi pokretni dijelovi su uvijek u ulju.

Izvor: www.masmedia.hr