Prije 125 godina Bosch proizveo prvi magnet za paljenje

U toj je godini na zahtjev jednog kupca, 25-godišnji električar i precizni mehaničar Robert Bosch izradio proizvod koji je kasnije odigrao važnu ulogu u automobilu – magnet za paljenje za stacionarni motor. Bosch tada nije mogao predvidjeti da će to biti prekretnica za njegovu mladu tvrtku. On nije samo proizveo uređaj nego ga je i usavršio. Ideja neprestanog usavršavanja kasnije je postala jedno od glavnih načela kojim se vodio.

Godine 1987. Bosch je jedan takav uređaj ugradio u vozilo na tri kotača kako bi provjerio je li pogodan za svakodnevnu uporabu u motornim vozilima. Taj je  uređaj postao ključni proizvod tvrtke.  Visokonaponski magnet sa svjećicom predstavljen pet godina nakon toga Boschu je osigurao status automobilskog dobavljača u Njemačkoj i izvan nje. Od tada su sustavi za paljenje dodatno usavršavani te su sada dio složenih sustava za upravljanje motorima. No jedna je stvar ostala ista. Još i danas električna iskra pali mješavinu zraka i goriva i pokreće benzinske motore.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Tel.: (+385) 1 295 80 47
Kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologija i usluga. Prema preliminarnim brojkama u poslovnoj 2011. više od 300.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 51,4 milijarde eura na području automobilskih i industrijskih tehnologija, robe široke potrošnje i graditeljskih tehnologija. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i više od 350 podružnica i regionalnih kompanija u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch svake godine troši više od 4 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je 2011. prijavila više od 4100 patenata diljem svijeta. Svojim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu grupe Bosch i omogućava tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija za osiguranje budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Preostali poslovni udjeli nalaze se u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije pronađite na www.bosch.com