Strojevi za nabijanje podloga – vibro ploče i nabijači

Naravno postoje razne izvedbe koje se naravno koriste za razne aplikacije. Prvo treba razlikovati vibro-nabijače od vibro-ploča. Vibro-nabijač ili stupni nabijač ili popularno među građevinarima zvana \”žaba\”, koristi se za nabijanje temelja ili npr. kod iskopa za polaganje raznih cjevovoda koje naknadno treba nabiti. Znači užih,a dužih površina.

S obzirom na pogonski motor razlikujemo benzinske, diesel, i elektro nabijače. Naši ljudi tradicionalno se u većini slučaja odlučuju na diesel izvedbu (Tip DS 720). To je stoga što se na gradilištu većina strojeva pokreće tim pogonskim gorivom pa da ne bi došlo do zabune, a i diesel motori se smatraju nešto izdržljivijim i robusnijim, te su teži što je pogodnije kod ovih strojeva. Naravno tu se misli i na uštedu u gorivu. Mada se kod tih manjih motora o uštedi može diskutirati, jer vrijeme eksploatacije stroja mora stvarno biti dugo da bi se investicija opravdala. Kod ovoga modela postoji međutim jedan problem. Konstrukcijski je diesel motor takav da se nabijač mora transportirati u uspravnom položaju. Ovaj detalj stvara probleme jer naravno problem je nabijač učvrstiti na kamionu i uspravno transportirati, a i radnici u neznanju čine tu grešku te nabijač polegnu. Kod slijedećeg starta nabijača, ulje u cilindru može izazvati pucanje glave cilindra ili oštećenja \”dizne\”. U prijevodu motor je uništen.

Elektro nabijači

Elektro nabijači nisu česti na tržištu i samim tim što su električni vezani su uz izvor električne energije što nije baš praktično na radilištu. Primjenu nalaze kod slučajeva kada ispušni plinovi moraju biti eliminirani (rad u zatvorenim prostorima). Benzinski nabijači su jeftiniji, jednostavniji u transportu i lakši. Međutim i oni imaju nedostatak a to je da se radi o dvotaktnim benzinskim motorima pa se ponovno javlja mogućnost ulijevanja pogrešnog goriva ili goriva bez ulja koje ovaj motor zahtjeva. Ali i taj problem je od nedavno riješen jer firma WACKER je predstavila novi model nabijača na BAUMI (najvećem sajmu graditeljstva u Europi) Tip BS 60-2i koji ima odvojene spremnike za gorivo i ulje te ima ugrađen sigurnosni element koji isključuje stroj u nedostatku ulja.

Ja osobno ne vidim razloga za kupovinu diesel nabijača. Benzinski nabijači dolaze u više različitih modela s obzirom na težinu pa se može odabrati odgovarajuća, transportiraju se u polegnutom položaju i znatno su jeftiniji.

Vibro ploče

Vibro ploče u pravilu koriste se za nabijanje većih površina. Bilo da su to zemljane površine, šljunčane, tucanik, ili pak asfalt, a koriste se i prilikom postavljanja opločnjaka i to za nabijanje podloge i samih opločnih segmenata nakon što se oni postave. Pri ovom radu mora se koristiti tako zvana \”vulkolan ploča\” koja štiti opločne segmente kako se ovi ne bi oštetili. Vulkolan ploča je napravljena od specijalne smjese plastike i gume sa potrebnim svojstvima kako bi vibro-ploča kvalitetno obavila posao a trenje i otpor kretanju ploče bio odgovarajući. Za odabir prave ploče moramo voditi računa o nekoliko faktora. Odabir ploče mora biti prema poslu koji se obavlja. Znači ploča namijenjena za nabijanje podloga, asfalta, opločnjaka itd. Zatim sama veličina nabijačkog dijela ploče. Veća površina ploče obradi veću površinu u kraćem roku. Sila nabijanja ploče je važan faktor jer svaka podloga mora biti sabijena do točno određene mjere. Zato proizvođači u svojim katalozima daju podatak o sili nabijanja u KN (kilo-njutnima). Ovaj podatak usko je vezan za težinu ploče. Što je ploča teža uz određenu silu nabijanja, zbijenost nabijanog materijala je veća. Nadalje možete izabrati ploču sa diesel ili benzinskim pogonskim motorom. To je stvarno do kupca. U ponudi su YANMAR, HATZ, FARYMANN, HONDA, ROBYN i drugi motori. Najčešći odabir ako je to diesel motor su yanmar i hatz. Hatz-ov motor je nešto skuplji i kupci kažu pouzdaniji, a ako je to benzinski motor onda je to honda koja se pokazala kao neprikosnoven motor u ovom segmentu. Tu je opet ista priča oko uštede kao i kod nabijača. Diesel je skuplji, teži , radi s više vibracija ali kupci ga radije kupuju.

Zatim ploča može biti reverzibilna, tj. može biti sa pogonom prema naprijed i nazad. Taj sistem se ugrađuje u većim modelima jer je tako lakše rukovati sa njima.

Odabir pribora je vezan uz vrstu posla koji se obavlja. Tako npr. vulkolan ploča se upotrebljava za polaganje opločnjaka, spremnik za vodu sa sistemom za rasprskavanje također kod opločnjaka i kod nabijanja afalta. Mogu se dokupiti proširivaći za ploču kako bi se povećala površina koja se obrađuje, pomoćni kotači za lakši prijevoz na radilištu itd.

I naravno održavanje strojeva. Kao i svaki stroj i vibro nabijači i vibro ploče moraju se održavati. Ovi strojevi imaju svoju pogonsku jedinicu znači motor koji se mora održavati jednako kao i vibracioni dio koji se srce ovoga stroja. Često kupci zanemaruju ovo drugo u neznanju da i taj dio stroja treba servisirati. Ovo je posljedica ne čitanja uputstava za rad i održavanje. Koliko puta ste se našli u situaciji da kupite novi hladnjak, perilicu, kosilicu ili pak mobitel i naravno uputstva za korištenje i održavanje su prva koja se zagube a uređaj ili stroj radi dok radi. Neki dan sam čuo priču gdje je jedan čovjek naumio tužiti proizvođača jer mu je brodski motor zaribao nakon samo dvije godine. Kad su ga pitali da li je redovno mijenjao ulje, našao se u čudu \” Ma što, i ulje treba mjenjati \”.

Napisao: dipl. ing. Damir Grgurić