10 dobrih razloga za montažnu kuću

Graditi udobno – sve iz jednog izvora

Tko želi graditi taj treba i snažnog partnera. Vodeći ponuđači montažnih kuća nude svojim klijentima cjelovitu uslugu na jednom mjestu: snažan partner osigurava ukupnu brigu oko izgradnje, financiranja, potrebnih građevinskih dozvola, pronalaska odgovarajućeg zemljišta te pojedinih obrta na gradilištu. Vlasnik se ne mora o ničemu brinuti, od faze planiranja preko proizvodnje u tvornici sve do prijevoza i zgrade.

Kada su se nakon razgovora s kontakt osobom izabrale varijante kuće, varijanta proširenja i oprema tada se u tvornicama unaprijed rade dijelovi gradnje točno prema planu i željama vlasnika. Prerada pojednostavljuje planiranje i obavljanje posla, skraćuje vrijeme gradnje a time i štedi novac. Osim toga, loše vrijeme ne može štetiti komponentama gradnje jer su one u suhim radionicama te se datum useljenja ne može produžiti.

Nakon što su stigli djelovi gradnje na gradilište, ljuska kuće je tada u jednom danu postavljena. Unutarnja izgradnja treba tada samo još par tjedana kako bi bila useljiva. Pritom je dan useljenja već prije početka gradnje postavljen. Vlasnik dobiva fiksni dan kada može uzeti ključ svoje gotove kuće ili kada može započeti vlastitu izvedbu proširenja.

Cijena kuće je isto fiksna jer se isto tako i ona unaprijed određuje ugovorom. Isplata se vrši nakon napretka gradnje te nema nikakvog prethodnog poreza. Uz sve ove prednosti koje mogu olakšati izbor kod montažne kuće u obliku drvene kuće, dolazi još i dobra ekološka ravnoteža obnovljive sirovine drva, visoka fleksibilnost drvene kuće,  udobna klima i kontrola kvalitete materijala.

Razlog 1: Brzo u vlastitu kuću

Vrijeme izgradnje moderne montažne kuće je vrlo kratka: Od sklapanja ugovora o proizvodnji u tvornici pa do isporuke i gradnje na gradilištu prođe u pravilu otprilike 4 do 6 mjeseci, ovisno o veličini kuće i o odabranoj razini gradnje. Kada dođu elementi iz tvornice na gradilište tada je kostur kuće obično izgrađen u jednom danu, uključujući i zatvoreni krov. Vrijeme sušenja nije potrebno kao kod uobičajenih konvencionalnih gradnji. Unutarnja izgradnja treba tada samo još par mjeseci kako bi omogućila brzo useljenje. Brzo vrijeme gradnje ušteđuje novac jer drži jako kratko opterećenje kroz najam i kamate.

Razlog 2: Sve dolazi iz jednog izvora

Onaj tko želi graditi taj treba i snažnog partnera: mnogi vlasnici nemaju vremena niti stručnog znanja da se brinu o financiranju kuće, potrebnoj građevinskoj dozvoli, pronalasku odgovarajućeg zemljišta te o pojedinom alatu na gradilištu. Vodeći davatelji montažnih kuća pomažu vlasnicima pri izvršavanju tih zadataka te time omogućuju da izgradnja postane opuštajuća prilika. Kod montaže dolaze sve usluge iz jednog izvora, a čvrsti partner osigurava ukupnu brigu oko izgradnje. Vlasniku stoje na raspolaganju sve dogovorene usluge.

Razlog 3: Pouzdani nadzor kvalitete gradnje

Onaj tko se odluči za montažnu kuću taj se može osloniti na izvedbu gradnje visokog standarda. Čak i industrijska proizvodnja izbjegava pogreške: vanjski zidovi, unutarnji zidovi i stropovi se rade u suhoj radionici pod kontroliranim uvjetima. Elementi gradnje se spremaju na suho mjesto, prevoze se na gradilište zaštićeni od kiše i tamo se brže bolje postavljaju. Tvrtke stvaraju elemenate gradnje u radionici i sastavljanje kuće na gradilištu.

Razlog 4: Cijena i termin useljenja su fiksni

Izgradnja montažne kuće daje vlasniku veliku pouzdanost planiranja. Termini se zbog industrijske montaže mogu sigurno održati. Tvrtke BDF-članova garantiraju dan gotove gradnje po želji vlasnika i zapisuju datum u ugovor. Vlasnik dobiva crno na bijelo napisano kada se može useliti ili kada može započeti s proširenjem. To daje dobar osjećaj i štedi novac kod najma i financiranja. Kod gradnje montažne kuće se i ugovorno garantira fiksna cijena, ovisno o opremljenosti. Nepredviđena poskupljenja, primjerice zbog lošeg vremena ne postoje. Čak su i uvjeti plaćanja pošteni: Isplata se vrši u skladu s napretkom gradnje; ne postoje nikakvi prethodni porezi.

Razlog 5: Montažne kuće su energetski štedljive kuće

Montažne kuće su poznate po svojoj izvrsnoj toplinskoj izolaciji. S jedne strane je to zbog fizičkih svojstva prirodnog građevinskog drva, s druge strane je to zbog inteligentne konstrukcije. U zidovima je ugrađeno nekoliko slojeva visoko učinkovitog izolacijskog materijala. Time prelaze kuće granične vrijednosti Pravilnika energetske štedljivosti za najmanje 25 posto. Njihov način gradnje može smanjiti potrebu za toplinskom energijom: takozvana tro-litrena kuća ima godišnju potrebu energije manje od tri litara lož ulja, tj. tri kubična metra plina po kvadratnom metru stambene površine. Pasivna kuća često ne treba nikakvo konvencionalno grijanje.

Razlog 6: Modeli kuća pomažu pri izboru

Modeli kuća nude za svakog tko planira izgraditi dom idealnu pomoć za orijentaciju. Ovdje dizajn nove kuće ne stoji samo na papiru već i u originalnoj veličini. Budući vlasnik može pogledati sve detalje i dobiti osjećaj za prostor – kod nekih proizvođača čak i vikendom s cijelom obitelji.

Razlog 7: Individualna arhitektura, opremljenost po želji

Montažne kuće se individualno planiraju. Vlasnici u suradnji s proizvođačem kuće imaju svu slobodu za dizajniranje svoje kuće iz snova. To vrijedi za arhitekturu i za opremljenost. To može izabrati vlasnik zajedno sa svojom cijelom obitelji u tvrtci s vlastitim “centrom dizajna”. Vlasnici tamo mogu pronaći sve što trebaju, od odgovarajuće podnice preko opreme za kupaonicu po mjeri, kompletne kućne tehnike i kamina za dnevnu sobu pa sve do šarenih crijepova za krov. Pri izboru pomažu učeni savjetnici proizvođača kuće. “Kuća sa štapa” je prošlost – u današnjici je dvije trećine montažnih kuća planirano prema željama obitelji.

Razlog 8: Završavanje ili samostalno obavljanje

Montažnih kuća ima u različitim fazama razvoja, ovisno o proizvođaču. Sve je moguće, od grubo napravljene kuće pa sve do skroz gotovih objekata. Vlasnik može sam prema vlastitim mogućnostima odrediti opseg izvedbe kuće. Prednost samostalne izvedbe: Ovisno o opsegu, može se velik dio građevinskih troškova uštedjeti. Oni koji su manje vješti, mogu posao prepustiti profesionalcu i možda prođu s gotovom montažnom kućom još i jeftinije nego inaće. Puno proizvođača nudi cjeloviti paket razvoja i stručnu podršku pri samostalnoj izvedbi.

Razlog 9: Usluga od strane proizvođača

Građevinska tvrtka može pomoći pri traženju gradilišta, njegovom zatvaranju, planiranju, financiranju itd. Mnoge tvrtke nude nakon završetka gradnje profesionalne usluge. On može na primjer pomoći ako vlasnik želi biti savjetovan o mjerama proširenja. Isto tako se tim uslugama izvodi i vijek čekanja kuće i mjere modernizacije, također ovisno o proizvođaču. To doprinosi dugom vijeku trajanja i visokoj vrijednosti kuće. Moderne drvene montažne kuće mogu isto kao i konvencionalno izgrađene kuće doseći vijek trajanja više od 100 godina.

Razlog 10: Izvrsna ekološka bilanca ušteđuje CO2

Drvene kuće ne štede samo energiju već i smanjuju koncentraciju CO2 u atmosferi. Iskorišteno drvo je za vrijeme svojeg rasta oduzelo atmosferi više CO2 nego što se ispustilo pri gradnji kuće. Gradnja zahtijeva od drvenih građevinskih proizvoda manje energije od usporedivih konvencionalnih građevinskih materijala. I konačno, drvo je bolje zbog toga što svojstva tog materijala imaju veću učinkovitost toplinske izolacije što rezultira manju primarnu energetsku potrebu za grijanjem. Ekološka bilanca montažne drvene kuće je tijekom cijelog svog vijeka trajanja uzor. Kalkulacije na Sveučilištu u Stuttgartu su pokazale da je potencijal globalnog zatopljenja jednog zida u drvenoj kući s 410 kg ekvivalenta CO2 upola manja od usporedivog zida konvencionalne konstrukcije od 1080 kg ekvivalenta CO2.

I još više argumenata…

Dobra ekološka bilanca obnovljive sirovine drva, visoka fleksibilnost drvene kuće s promjenama ukoliko je potrebno, ugodna klima, kontrola kvalitete građevinskih materijala i još mnogo više.

Drvene montažne kuće su energetski učinkovitije kuće

Sve više vlasnika u Njemačkoj se odlučuje za drvene montažne kuće. To ima svoje razloge jer moderne montažne kuće nude mnogo prednosti u odnosu na konvencionalne gradnje. Industrijska izgradnja pojednostavljuje planiranje i izvedbu gradnje: To osigurava visoku kvalitetu, smanjuje vrijeme gradnje i štedi novac. Vaša kuća iz snova može biti individualno planirana – zavaljujući modernom računalu i tehnologiji proizvodnje. Montažne kuće imaju najviše od svih potencijal energetske uštede zbog načina gradnje i građevinskog materijala drva. Zbog rasta cjene nafte i plina, ova kuća dobiva na velikom značaju što se tiče pogonskih troškova. Ovdje je najbolja investicija za budućnost toplinska izolacija koja će trajati cijeli život.

Kvalitetne drvene montažne kuće su uvijek učinkovite kuće jer je njihova toplinska izolacija daleko bolja nego što je potrebna od strane Pravilnika uštede energije. Za to se brine napredna konstrukcija, točna izvedba gradnje i fizičke osobine građevinskog materijala drva. Prirodni materijal izvrsno izolira toplinu, što je i razlog tome što su drvene kuće popularne u hladnim i energetsko osvještenim skandinavskim zemljama i u planinskim područjima.

Isto tako, stvar je u tome da je Savezno udruženje njemačke montažne gradnje partner s njemačkom agencijom za energiju bio konkurentan u području “Učinkovita kuća – učinkovita kuća i dobra arhitektura” u 2009 godini.

Izvor www.fertigbau.de