50 Hudson Yards na vrhu

Kao dio Boston Dynamics programa ranog usvajanja, Foster + Partners istražuje korištenje Spota®, agilnog robota koji se s lakoćom penje stepenicama i prelazi težak teren kao alat za hvatanje i praćenje napredovanja na licu mjesta. Skupina za primijenjena istraživanja i razvoj (ARD) u praksi surađuje s tvrtkom Boston Dynamics na istraživanju potencijala robota u dinamičnom okruženju kao što je gradilište, redovito hvatanje promjena i mogućnost jednostavnog uspoređivanja ‘as-designed’ modela s ‘as-built’ stvarnošću.

Gradilišta su sama po sebi dinamična okruženja, gdje je potrebno redovito pratiti i mjeriti promjene, hvatajući pogreške na vrijeme kako bi se ispunio vremenski okvir projekta i proračun. S nekoliko izvođača radova koji rade u tandemu na licu mjesta, postoji potreba za procesom koji može omogućiti stalno, brzo i dosljedno precizno praćenje radova, što može osigurati da se potencijalno odstupanje od dizajna – što može utjecati na kasnije radove – može pokupiti na vrijeme. Sekvencijalna skeniranja također pomažu u nadzoru nabave i logistike te osiguravaju da se vremenski okviri mogu držati pod kontrolom. Ako se radi ručno, proces je dugotrajan i može potencijalno dati skeniranje koje se ne može lako usporediti jedna protiv druge. Spot se može kontrolirati na daljinu, agnostik je terena i također može više puta slijediti unaprijed mapiranu rutu – izbjegavajući prepreke ili čak penjanje stepenicama – što ga čini optimalnim alatom koji se koristi za redovito skeniranje gradilišta s minimalnim resursima i vremenom.

Koristeći naš projekt mješovite uporabe Battersea Roof Gardens – dio treće faze razvoja elektrane Battersea – tim je osmislio kartu za grubo postavljanje misija koje je Spot trebao slijediti na licu mjesta kako bi skenirao određena područja i snimio određene podatke. Povratak na stranicu na tjednoj bazi omogućio je Spotu da ponovno vodi iste misije s procesom koji daje niz vrlo usporedivih, dosljednih modela.

Martha Tsigkari, partner, Foster + Partners je rekla: “Sposobnost Spota da opetovano i bez napora dovrši rutinsko skeniranje, u okruženju koje se stalno mijenja, bila je neprocjenjiva ne samo u smislu dosljednosti, već i velike količine prikupljenih visokokvalitetnih podataka. Kroz ovaj proces razvili smo niz skeniranja koja nam mogu pomoći pratiti napredak projekta u odnosu na vremenske okvire, kao i olakšati redovite usporedbe s BIM modelom. Naša skeniranja mogu osigurati da se vrlo brze i točne promjene novodizgrađenog sustava mogu napraviti kako bi se prilagodile razlikama snimljenim skeniranjem – sve u nekoliko dana. To bi moglo rezultirati uštedama i u smislu vremena i novca.”

Spot je također bio ključan u izgradnji digitalnog blizanca kampusa Foster + Partners u Londonu. Spotova funkcija Autowalk omogućila je timu da izgradi četverodimenzionalni model, pokazujući kako se prostor mijenja tijekom vremena.

Adam Davis, partner, Foster + Partneri, rekao je: “Kombinirajući vremenske i prostorne informacije s podacima senzora koji čitaju uvjete okoline i popunjenost, možemo izgraditi zamršen model interakcije ljudi, namještaja i uvjeta okoline. To nam, zauzvrat, pomaže da učinkovitije upravljamo našim prostorima i predviđamo kako će novi dizajni funkcionirati.

“Ono što je usvajanje Spot robotske tehnologije učinilo izvedivim i plodnim u tako kratkom vremenu bila je izvanredna podrška koju smo dobili od Boston Dynamicsa tijekom cijelog procesa. Radujemo se nastavku našeg rada s njima na pomicanju granica inovacija u građevinskoj industriji”, dodao je Tsigkari.

Vlastiti kampus prakse i battersea elektrana pokazali su se idealnim poligonima za testiranje projekta, a klijent i građevinski timovi za potonje bili su velika podrška projektu.

Scott Grant, voditelj faze 3 u battersea elektrani, rekao je: “Bili smo oduševljeni pomoći Foster + Partners u korištenju Battersea Roof Gardensa kao testnog kreveta za Spot. Tim je objasnio kako se robot može koristiti na gradilištu i razne prednosti koje bi mogao donijeti. Bili smo uzbuđeni što ga vidimo u akciji i uživali smo imati Spot na licu mjesta.”

50 Hudson Yards tops out