Álvaro Siza. VIAGEM SEM PROGRAMA/ PUTOVANJE BEZ PLANA

‘Putovanje bez plana’ istražuje najintimnije aspekte Sizinog arhitektonskog opusa; neraskidive veze između procesa projektiranja i ljudske prirode, kroz njegove crteže koje je osobno odabrao za projekt. 53 crteža, nastala u mladosti tijekom putovanja s jednog kraja svijeta na drugi, na večerama s prijateljima ili u trenucima odmora od bremena posla, prikazuju sjećanja, zapažanja, ironične stavove i mišljenja.

Postav izložbe u Dubrovniku obogaćen je crtežima koje je Siza napravio tijekom dugogodišnje suradnje s časopisom Oris, u Zagrebu i Portu.

Već više desetljeća Álvaro Siza zauzima izuzetno mjesto u arhitekturi. Prije svega zbog opsežnog opusa koji od najranijih do najrecentnijih radova pokazuje da ga svjetski trendovi ne zanimaju. Njegova je arhitektura odraz svijeta u kojem živi, Porta i Portugala, a s druge strane i njegova potpunog uranjanja u vlastitu subjektivnost.

Njegove su građevine istovremeno tako poetične i iznenađujuće prvobitne, u prostoru same po sebi razumljive, a da pritom nisu neupadljive; oblikovno suzdržane i skromne, a ujedno bezvremenske u bogatstvu ponuđenih doživljaja.

Álvaro Siza rodio se u Matosinhosu u Portugalu 1933. godine. Od 1949. do 1955. godine studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Portu. Od 1955. do 1958. godine radio je kao suradnik arhitekta Fernanda Távore. Predavao je na Školi arhitekture (ESBAP) od 1966. do 1969. godine, a položaj profesora Konstrukcije dobio je 1976. godine.

Gost profesor je na Ecole Polythéchnique u Lausanneu, Sveučilištu Pennsylvanije, Sveučilištu Los Andes u Bogoti i Visokoj školi dizajna na Sveučilištu Harvard. Član je Američke akademije umjetnosti i znanosti, počasni je član Royal Institute of British Architects, Američkog instituta arhitekata (AIA), Francuske akademije arhitekata i Europske akademije znanosti i umjetnosti.

1992. dobio je prestižnu Pritzkerovu nagradu, a 2009. zlatnu medalju Royal Institute of British Architects. Dobitnik je Zlatnog lava za životnog djelo na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture – La Biennale di Venezia.

Organizator izložbe u Veneciji: Associazione Culturale Medicina Mentis

Kustosi izložbe: Greta Ruffino, Raul Betti (skice s Venecijanske izložbe) i Andrija Rusan (skice nastale za vrijeme suradnje sa Orisom)

Suorganizatori izložbe u Dubrovniku: Umjetnička galerija Dubrovnik i Oris – Kuća arhitekture

Izložba ostaje otvorena do 26.5.2013.

Kralja Držislava 3, HR-10 000 Zagreb
t. + 385 1 37 78 177
m. + 385 98 266 519
w. www.oris.hr
e. aleksandar.predojevic@oris.hr