Arhitekti traže poništenje javne nabave za prostor Gredelja u Zagrebu

Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) zatražili su od Grada Zagreba poništenje raspisane javne nabave za prostor bivše tvornice Gredelj.

„Prostor Gredelja GUP-om grada Zagreba je predviđen kao gradski projekt koji predstavlja jedan od najvažnijih elemenata realizacije prostora bitnih za razvoj grada te ga je potrebno postaviti od početka na kvalitetne osnove. Iz tog razloga predlažemo poništenje predmetne raspisane javne nabave.”, navode predsjednica Komore dipl. ing. arh. Željka Jurković i predsjednik UHA-e dipl. ing. arh. Emil Jurcan u Očitovanju na postupke planiranja u Zagrebu – bivša tvornica Gredelj koje su službeno poslali Gradu.

U očitovanju stoji kako je Grad Zagreb pokrenuo „Postupak nabave STUDIJE URBANE REVITALIZACIJE PROSTORA BIVŠE TVORNICE ŽELJEZNIČKIH VOZILA GREDELJ”, pri čemu niti za jednog od traženih vodećih stručnjaka na izradi Studije ne traži stručnjake koji su za to školovani i odgovorni za prostor, koji imaju licence za projektiranje i planiranje (a to su arhitekti, urbanisti i prostorni planeri). Za sve vodeće sudionike dovoljna je viša sprema bez isticanja struke i područja, a to otvara mogućnost manipuliranja. Također, tražena je isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650.000 stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake.

Katarina Peroković
Quadrans
095 5143 284