Bez spretnosti majstora nema ljepote detalja

KAMENE ISTARSKE KUĆE – U turističkoj zoni Kranjčića, u neposrednoj blizini »Une«, nastaje još jedna vila. Vlasnik nije mještanin, a objekt se priprema za sljedeću sezonu, kada će se naći u programu I. D. Riva Toursa.

Poznato je da ova agencija onima koji se odluče na uređenje preporuča dizajnera. Jedan je od njih i Spasojević, koji je i dizajner kataloga za ovu specijaliziranu ponudu.

U kući koja se obnavlja trenutno se postavljaju podovi i stolarija, nakon čega će se krenuti s opremom i detaljima. Objekt ima četiri sobe na dvije etaže, dok je u prizemlju predviđena blagovaonica i kuhinja. Dovoljno je to mjesta za deset ljudi željnih odmora u luksuznoj vili na selu. U dvorištu dominira velika nadstrešnica s kaminom, a u projektiranju kuće uz Spasojevića sudjelovao je Dean Peteh. Svoje će mjesto ispred kuće dobiti i bazen, jer su zahtjevi tržišta sve veći, a konkurencija iznajmljivača sve jača.
– Trenutno rješavamo završne građevinske detalje tako da sam svakodnevno uz majstore. Budući da se radi sa starim materijalima, sve treba uklopiti na najbolji mogući način, komentira Spasojević važnost angažiranja dobrih majstora. Istaknuo je da na ovom projektu radi izuzetna ekipa – obitelj iz Rumunjske, čiji su članovi izvrsni u obradi kamena. Dok majka fugira, otac i sin zidaju. Također, ističe da je danas puno lakše uređivati takve objekte jer ima više specijaliziranih majstora, a na tržištu su dostupniji potrebni materijali.

Rijetki su investitori koji imaju bezgranično povjerenje – Kad je Selimir Ognjenović vidio kuću svojih prijatelja u Kranjčićima, poželio je sličnu kuću za sebe u Istri, prisjetila se Vranić kako je počela priča o stanciji u Salambatima. Ognjenović je pronašao i kupio stanciju s okolnim zemljištem te projekt i nadzor u potpunosti prepustio Spasojeviću.

– Rijetki su takvi investitori koji imaju bezgranično povjerenje. Radio sam sve po svom uvjerenju, kao da radim kuću za sebe, ali sam znao kakav je njegov ukus te sam to poštivao, veli Spasojević.
Po uzoru na »Unu« nastala je tako ekskluzivna vila na tri etaže s 380 četvornih metara, u kombinaciji drva i kamena, i s 14 tisuća kvadrata okućnice. U neposrednoj blizini glavnog objekta od štale je uređena dječja kućica s dnevnim prostorom u prizemlju i spavaonicom s terasom na katu. Luksuznosti pridonosi restaurirani starinski namještaj, kovane željezne ograde te dva kamina.
Sve obiluje detaljima kao što su umjetničke keramike pretvorene u rasvjetna tijela te razni darovi prijatelja. Brojni su i stari šivaći strojevi, koji su većinom stigli iz Ognjenovićeva rodnog Bjelovara, gdje je njegova majka bila krojačica, i još bolja kuharica, otkriva Spasojević. Prostor je nadopunjen osobnim predmetima i uspomenama vlasnika, što mu daje karakter. Posebnost kuće je podrum te baladur koji gleda na bazen, koji je postavljen dijagonalno da bi se dobila najbolja vizura i komunikacija s kućom, a u neposrednoj blizini izgrađeno je i boćalište.

– Potvrda mom radu su česti dolasci Ognjenovićevih prijatelja i poslovnih partnera koji su oduševljeni kućom i okolnim prostorom. Oni su vidjeli dobar dio svijeta, a njihovo je oduševljenje znak da kuća udovoljava standardima vrhunske europske ekskluzivne vile, zaključuje Spasojević.
Cijene starih kuća

Na internetu se na mnogim stranicama agencija za prodaju nekretnina nude stare kuće, a neke od njih imaju i posebnu rubriku »Stare kamene istarske kuće«. Cijene variraju od 30 do čak 650 tisuća eura, a ovise o stanju objekta, jer je velik broj njih potrebno u potpunosti adaptirati. Pogled na more i atraktivno okolno zemljište dodatno podižu cijenu.

Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr