Dom po mjeri djeteta

OPĆENITO

Sigurno stanovanje – Dom po mjeri djeteta

Bilo da stanujete u kući ili stanu, opasnosti za djecu u ranim godinama djetinjstva nalaze se na svakom koraku. Mnoge se nesreće mogu spriječiti ako se životni prostor prilagodi djeci.

Sigurno stanovanje za djecu

Sigurno stanovanje oduvijek je bilo imperativ za obitelji koje promišljaju unaprijed. Danas, kada je produžen radni dan većine roditelja, a radno vrijeme pomaknuto prema kasnom popodnevu, djeca često neko vrijeme ostaju sama u kući. Stoga zabrinutost za njihovu sigurnost nije bespredmetna. Mogu li se problemi izbjeći u startu, već pri opremanju stana ili kuće? Mi mislimo da mogu, uz korištenje pogodnih materijala i odabir sigurnosnih varijanti.

Nedavno sam posjetio prijatelje u novom stanu koji se nalazi na trećem katu jedne relativno stare zgrade u centru Zagreba. Zgrada bez lifta, do stana se dolazi betonskim stubištem, a stubišnu ogradu postavljenu prije pedesetak godina pomalo je pregazilo vrijeme. Na nekim mjestima ova željezna ograda ima otvore od po 30-tak centimetara od gazišta, neki dijelovi naprosto su vremenom iščupani i sada ih više nema.

Ma kako nam se stambeni prostor činio velik, djeci će on uvijek biti nedovoljno prostran

Primjer iz stvarnosti

U zgradi žive i mala djeca, ne samo u stanu mojih prijatelja već i u drugim stanovima. Stariju populaciju koja je nekada živjela u toj zgradi zamijenile su kupnjom nove obitelji s malom djecom i novim potrebama. Pri adaptaciji stana razgovarali smo i o tome koliko stanovanje treba prilagoditi novim životnim okolnostima.

Mala djeca mojih prijatelja koja su do sada živjela u prizemlju obiteljske kuće s roditeljima, djedom i bakom s preseljenjem će se suočiti s novim okolnostima: visinom etaže u novoj zgradi, novom životnom okolinom, starim balkonima na koji će im u prvo vrijeme biti zabranjen izlazak te stubama koje su sve samo ne sigurne. Mnogo je novih momenata na koje će se trebati naviknuti.

Može li se životni prostor prilagoditi mladoj obitelji i kako, pokušat ćemo ovom prilikom raspraviti. Za početak treba reći da život s malom djecom za sve mlade roditelje predstavlja promjenu u životu i drastičan pomak u odnosu na vrijeme koje su proveli bez mališana. S tim u vezi je i kultura stanovanja te nove okolnosti s kojima se kao roditelji moraju suočiti.

Kada se radi o staroj gradnji, adaptacija ovisi o mnogo već postojećih detalja, o situaciji kakva već jest. S novogradnjom je zasigurno put lakši. Na sreću, danas se pri projektiranju i kasnije pri izvedbi gradnje mogu eliminirati mnoge problematične situacije kada je sigurnost djece u pitanju.

Raspored prostorija

Ma kako nam se stambeni prostor činio velik, djeci će on uvijek biti nedovoljno prostran. Za njihove igre i ludorije, za njihov pronalazački i nemiran duh svaki će stan ili kuća biti nedovoljno velika i prostrana.

Kada se gradi nova kuća ili se stara adaptacijom modernizira tada treba razmisliti i o mogućnostima da se ona na vrijeme i funkcionalno prilagodi dječjim aktivnostima, a da se ne izgubi na kvaliteti života ostalih ukućana. To nije lako, no postoje neka pravila koja nam u tome mogu pomoći.

U tijeku planiranja infrastukture kuće, rasporeda instalacija ili opreme u stambenom prostoru valja voditi računa o različitostima u uzrastu ukućana: mala djeca imaju potrebu biti uz roditelje, djeca srednje dobi trebaju prostor za igranje (osim u parku ili dječjem igralištu i kod kuće im treba pružiti mjesto za igru), a veća miran kutak za učenje i odrastanje.

Za ovo posljednje vrlo su pogodna potkrovlja, ukoliko ih je moguće osposobiti za stanovanje, gdje će srednjoškolci pronaći pun komfor, mogućnost za ‘kreativni nered’ i pristojnu udaljenost od svakodnevne kontrole roditelja. Raspored prostorija stoga je veoma bitan za obitelji s djecom različitog uzrasta.

Mala djeca imaju potrebu biti uz roditelje, djeca srednje dobi trebaju prostor za igranje, a veća miran kutak za učenje i odrastanje

Okruženje za malu djecu

Manja bi djeca trebala biti bliže spavaćoj sobi svojih roditelja. Prirodno je da male bebe u prvo vrijeme i spavaju s mamom, posebice u vrijeme dojenja, najčešće u vlastitom krevetiću uz rub roditeljskog kreveta. Kasnije ih je moguće premjestiti u pokrajnju spavaću dječju sobu, no treba misliti na položaj krevetića koji ne bi smio biti do prozora, njegovu visinu i sigurnu ogradicu kako dijete ne bi uspješno i prerano preskočilo prvu životnu prepreku.

Vanjski prozori moraju se dobro zatvarati, okov treba biti siguran i funkcionalan, kako bi u sobi uvijek bilo dovoljno svježeg zraka, toplo zimi i ugodno ljeti.

Podovi od drveta, tapisoni različitih debljina i uzoraka te zidovi živih ‘dječjih’ boja poželjni su kao okruženje za prve igre u sobi. Za zdravu djecu tapisoni su idealni za igru, nisu skliski pa će roditelji biti sigurni da do pretjeranog klizanja na koljenima neće doći, a i ublažiti će prve padove, bilo da tek uče hodati ili su nešto veći pa smišljaju igre kućnog tobogana.

Za djecu s alergijama idealan će biti pod od drveta, parket, laminat, ili neka druga vrsta glatkog (ne i skliskog) poda koji se lako održava i čisti. Tepisi i tapisoni lako zadržavaju čestice prašine ili nekog drugog alergena pa ih stoga treba eliminirati u startu.

Za djecu s alergijama idealan će biti pod od drveta, parket, laminat ili neka druga vrsta glatkog (ne i skliskog) poda koji se lako održava i čisti.

Podno grijanje i parket

 

Mogući prostori za igru

Djeca do šest godina pretežito se zadržavaju u stanu ili u njegovoj neposrednoj blizini. Samostalna obiteljska kuća s dvorištem pruža velike mogućnosti za igru i odrastanje.

Stan u zgradi koja ima prikladno zatvoreno ili poluzatvoreno dvorište ili manji park također je vrlo povoljna varijanta. Tamo je na pretek mogućnosti za sportske i druge igre, trčanje, skakanje, ukratko sve ono što mala djeca neizmjerno vole činiti.

Kada govorimo o zatvorenom prostoru (zimi kada pada kiša ili snijeg nije moguće dulje boraviti s djecom vani) idealno mjesto za obiteljsko druženje je kuhinja koja ima i mali dio ostavljen samo za dječje igranje. Taj kutak koji ne mora biti veći od jednog do dva četvorna metra može omogućiti roditeljima da imaju na oku manju djecu i da istovremeno pripreme hranu ili obave neki kućanski zadatak pa i da se povremeno uključe u dječju igru ili odgovore na pokoje važno dječje pitanje.

Zajednički boravak u kuhinji zasigurno će pružiti radost i djeci i roditeljima, klinci će biti zadovoljni pažnjom koja im se posvećuje, a roditelji će se bez brige posvetiti svojim obavezama. Ako je kuhinja premala, a to je često slučaj sa stambenim prostorom u novogradnjama, tada je moguće osmisliti manji prostor za dječju igru u susjednoj prostoriji (sobi ili hodniku) no tada valja omogućiti kontakt s djecom uz otvorena vrata.

Kada djeca porastu i kada smo sigurni da razumiju važna kućna pravila ponašanja možemo im osigurati prostor za igru u uređenom podrumu ili adaptiranom tavanskom prostoru. No, za to su potrebna određena financijska sredstva i vrijeme za uređenje.

Uređenje sobe za više djece

Djeca bi trebala imati odvojenu, vlastitu sobu za odrastanje baš kao i vlastiti krevet u kojem spavaju. Ta je činjenica jedna od najvažnijih, to će vam reći i arhitekt i psiholog. Vlastiti životni prostor jedna je od najvažnijih preduvjeta za stabilno odrastanje u roditeljskoj kući. Ukoliko ima više djece tada se soba može i dijeliti, no namještaj treba tako rasporediti da djeca imaju ravnopravan i jednak prostor za sebe te zajednički za igru ili učenje.

Ako je moguće dobro bi bilo da djeca imaju i vlastite spavaće sobe veličine 12 do 15 četvornih metara. No, u našim uvjetima to je nemoguća misija, pa djeca najčešće imaju sobe tako male kvadrature, koje su i njihove spavaće, ali i radne sobe, sobe za učenje i igranje, sve zajedno i sve ujedno.

Veoma važna činjenica, važnija i od veličine sobe svakako jest dnevno svjetlo koje je neophodno za zdravo odrastanje. Dnevna svjetlost naime potiče dobro raspoloženje i čini nas raspoloženim za rad i učenje. U ljetna vremena višak svjetlosti lako se ukloni uz spuštene žaluzine, rolete, trakaste zavjese i slično.

Također, veoma je važno da svjetlost na pisaći stol djeteta koje uči ili se igra dolazi s lijeve strane (ako je dešnjak), odnosno s desne strane (ako dijete piše lijevom rukom) kako ono ne bi pokvarilo vid. Sama soba treba biti uređena prema uzrastu djeteta, mala djeca se igraju na podu, veća trebaju prostor za učenje. Dok jedni trebaju kutiju za igračke, drugima je potreban ormar ili polica za knjige.

Televizor, DVD player i računalo – sve su to uređaji koje današnja djeca koriste bolje od odraslih. Zasigurno je potrebno i da djeca imaju sve to na raspolaganju odvojeno od odraslih, ako je moguće. Njihove potrebe različite su od potreba roditelja kao i programi koje prate.

Za djecu s alergijama idealan će biti pod od drveta, parket, laminat ili neka druga vrsta glatkog (ne i skliskog) poda koji se lako održava i čisti.

Opasnost vreba na svakom koraku

Opasnosti za djecu u ranim godinama djetinjstva nalaze se na svakom koraku. U kupaonici na primjer ne bi smjeli postavljati prostirke na koje se djeca mogu lako poskliznuti tim više što su kupaonice danas uglavnom izvedene u keramici ili kamenu pa su i pod i zidovi obloženi tvrdim materijalima.

U kuhinji treba sve opasne stvari, čaše, zdjele, tanjure ili boce držati na visinama nedostupnim maloj djeci. Isto vrijedi i za sredstva za čišćenje, bilo da ih držimo u nekom spremištu ili ormaru u WC-u ili kupaonici, ona ne smiju djeci biti nadohvat ruke, jer postoji opasnost da ih dijete zamijeni sa sokom ili slično i pokuša popiti.

Brave na vratima sa zaporkom onemogućiti će samostalno istraživanje djece u vrijeme kad roditelji nisu u prostoriji. Kada se radi o kuhinjskim elementima, danas su na raspolaganju mnogi sistemi koji onemogućavaju otvaranje ladica ili ormarića. To je posebice važno za one pregrade ili ladice gdje se nalaze noževi i ostali oštri predmeti u kuhinji.

U ostavi treba opasne boce i staklenke držati na povišenim policama, u garaži boje i lakove, razne razrjeđivače i opasne lužine također. Ne treba se dovesti u situaciju da se trenutak nepažnje pretvori u noćnu moru.

Izlazak na balkon može biti avantura ukoliko dijete ne zna za opasnosti koje taj izlazak nosi. Stoga je potrebno da roditelji u startu spriječe i onemoguće i najmanju mogućnost nesreće tako što će ogradu na balkonu izvesti po propisima struke. Svakako treba znati da svaka stolica ili predmet na balkonu može predstavljati pogodnu stvar na koju se manje dijete može popeti i stoga treba svaki takav predmet eliminirati u prvim godinama djeteta. Sam rub ograde mora biti dovoljno siguran i stabilno izvreden.

Svake godine u Njemačkoj oko 1,8 milijuna djece nastrada nesretnim slučajem, od toga preko 570 tisuća u vlastitom domu u vrijeme igre i razonode. Nesreće koje su se dogodile posljedica su rizika koji roditelji nisu na vrijeme prepoznali. Razumljivo je da roditelji nisu o tome do tada niti razmišljali.

Elektroinstalacije su jedna od bitnih komponenti opreme stana koje moraju biti u potpunosti ispravne, a malenoj djeci nedostupne. Djeca su sklona u utičnice gurati svakojake predmete, olovke, igračke, itd. Od njihova bi se pogleda trebalo svakako odvojiti utičnice koje ne koristimo i zatvoriti ih sigurnosnim poklopcima. Utičnice treba osigurati specijalnim pokrivačima, koji se danas mogu kupiti u svakoj boljoj trgovini elektromaterijala. Televizor i ostali uređaji moraju biti priključeni bez suvišnih otvorenih prekidača i kablova, a najbolje bi bilo da te instalacije budu nedostupne pogledima djece.

Također, televizor u dnevnom boravku treba stajati na postolju koje se ne može samo tako srušiti na dijete.

Opasnosti za djecu u ranim godinama djetinjstva nalaze se na svakom koraku.

Laminirano staklo je pogodnije za djecu.

Osim televizora u dnevnom boravku, česti su i stakleni stolići uz trosjede ili kutnu garnituru. Stakleni stolovi koji lijepo i estetski izgledaju u dnevnom boravku također mogu biti opasni za djecu.

Naime, staklo je materijal koji se lako lomi, ali pod određenim uvjetima može biti i te kako prihvatljiv materijal za namještaj. Ono ima i svoja sigurnosna svojstva, pa je staklo u interijeru danas uglavnom kaljeno ili laminirano.

Što to znači?

Kaljeno staklo će se raspršiti u trenutku loma na tisuće malih zaobljenih komadića koji nas neće ozlijediti, a laminirano će pri pucanju ostati u jednom komadu, jer ga folija koja se nalazi između stakala drži zajedno. Također, ako se radi o ostakljenom pročelju zgrade, kroz kaljeno ćemo staklo s visine proletjeti na ulicu, samo staklo nas neće ozlijediti, ali ćemo zbog visine na kojoj se nalazimo nastradati prilikom pada. S druge strane, laminirano nam staklo uopće neće dozvoliti proboj prema van.

Zato odabir uvelike ovisi o namjeni i mjestu ugradnje i o tome treba voditi računa. Laminirano je staklo u posljednjih 20-tak godina hit na tržištu, jer ono ne samo da štiti od ozljeda već je i izuzetno praktično. S laminiranim staklom, prozirnim ili u boji možemo opremiti i cijelo stubište u kući ili u zgradi bez bojazni da će djeca moći na bilo koji način razbiti to staklo niti da će moći kroz to staklo proći.

Laminirano staklo je stoga izuzetno pogodno za staklene stolove u dnevnim boravcima, pregradne stijene i slično. Oštri bridovi pritom se mogu obraditi u brusionici kao i sami rubovi pa je stoga opasnost od ozljeda minimalna. (A. Ž.)

 

Izvor: PRO Gradnja