Dr. sc. Mirko Grošić dobitnik je nagrade Kolos, najznačajnije nagrade u građevinarstvu, za projekt Roxanich Heritage Wine Hotel

U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva u četvrtak 17. lipnja dr. sc. Mirku Grošiću uručena je nagrada Kolos, najznačajnija nagrada u građevinarstvu koja se dodjeljuje već jedanaesti put. Dr. sc. Grošić je nagradu dobio u kategoriji geotehnike za projekt Roxanich Heritage Wine Hotel u Motovunu i 5 etažni vinski podrum vertikalno ukopan u padinu dubine do 23 metra.

Ovim projektom obrađeno je osiguranje kompleksne građevne jame u geološki zahtjevnim uvjetima, a sve je modelirano BIM pristupom što predstavlja iskorak u struci te je primjer korištenja novih tehnologija u građevinarstvu u skladu sa svjetskim trendovima.

Vodili smo cijeli geotehnički projekt od geotehničkih istražnih radova do izrade projektne dokumentacije, a projekt smo popratili i kroz nadzor tijekom izvođenja. Jedan od izazova bio je svakako nepovoljan geološki aspekt terena – radi se o flišu, vrsti mekih stijena koje se u doticaju s vodom i zrakom vrlo brzo troše. Osim toga, projekt je bio zahtjevan i jer se radi o visini od 23 metra. Prije nekoliko godina smo u tvrtku Geotech uveli BIM pristup projektiranju te je ovo nama, a i u geotehnici uopće, bio jedan od prvih projekata koji se radio tom tehnologijom“, istaknuo je dr. sc. Mirko Grošić, predavač na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i direktor tvrtke Geotech d.o.o. koja se bavi geotehničkim inženjerstvom, zapošljava 13 stručnjaka te posluje u cijeloj državi.

Iza tvrtke Geotech d.o.o. pod vodstvom dr. sc. Mirka Grošića mnogi su projekti zvučnih imena. Tvrtka je sudjelovala na projektu Infobipovog kampusa Alpha Centauri u Zagrebu, u projetktima za budući hotel Keight u Opatiji (Katarina line), hotel Belvedere u Dubrovniku, Petram Resort u Savudriji, luksuznu botique zgradu M Residence u Zagrebu te na projektu gradske knjižnice Paromlin u Zagrebu. Geotech d.o.o. sudjeluje i u najvećem pojedinačnom investicijskom projektu u povijesti INA-e – modernizaciji Rafinerije INA Rijeka čija se vrijednost procijenjuje na oko 4 milijarde kuna. U suradnji s poznatim arhitektom Idisom Turatom tvrtka je radila na projektu Roxanich Heritge Wine Hotela i 5 etažnog vinskog podruma, za koju je dr. sc. Mirko Grošić dobio nagradu Kolos, kao i na projektu za hotel Navis u Opatiji te brojne hotele duž Jadrana. Dr. sc. Mirko Grošić s tvrtkom Geotech d.o.o. sudjeluje u izgradnji obilaznice Omiša, u projektiranju klizišta i odrona za Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste te u projektu revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u Rijeci i prenamjeni objekata u javnu kulturnu i obrazovnu svrhu. Za veliki broj luka Geotech d.o.o. je proveo detaljne istražne radove poput istražnog bušenja na moru u luci Polačište na Korčuli ili uvali Dugovača u Zadru te za luke za javni promet Vrsi, Vrgada, Betina, luka Šibenik i druge. Uz ove zvučne projekte tvrtka Geotech d.o.o. redovito sudjeluje i na projektima za manje stambene ili poslovne objekte te manje individualne privatne investicije.

Dr. sc. Mirko Grošić kao značajnu prednost u poslovanju ističe suradnju s mladim stručnjacima, a osobito studentima kroz nastavnu aktivnost, predavanja na fakultetu, rad sa studentima, pružanje studentske prakse te sponzorstva i donacije studentskim udrugama i organizacijama.