Drvene montažne kuće su energetski učinkovitije kuće

Sve više vlasnika u Njemačkoj se odlučuje za drvene montažne kuće. To ima svoje razloge jer moderne montažne kuće nude mnogo prednosti u odnosu na konvencionalne gradnje.

Industrijska izgradnja pojednostavljuje planiranje i izvedbu gradnje: To osigurava visoku kvalitetu, smanjuje vrijeme gradnje i ušteđuje novac. Vaša kuća iz snova može biti individualno planirana – zavaljujući modernom računalu i tehnologiji proizvodnje. Montažne kuće imaju najviše od svih potencijal energetske uštede zbog načina gradnje i građevinskog materijala drva. Zbog rasta cjene nafte i plina, ova kuća dobiva na velikom značaju što se tiče pogonskih troškova. Ovdje je najbolja investicija za budućnost toplinska izolacija koja će trajati cijeli život.

Kvalitetne drvene montažne kuće su uvijek učinkovite kuće jer je njihova toplinska izolacija daleko bolja nego što je potrebna od strane Pravilnika uštede energije. Za to se brine napredna konstrukcija, točna izvedba gradnje i fizičke osobine građevinskog materijala drva. Prirodni materijal izvrsno izolira toplinu, što je i razlog tome što su drvene kuće popularne u hladnim i energetsko osvještenim skandinavskim zemljama i u planinskim područjima.

Isto tako, stvar je u tome da je Savezno udruženje njemačke montažne gradnje partner s njemačkom agencijom za energiju (dena) bio konkurentan u području “Učinkovita kuća – učinkovita kuća i dobra arhitektura” u 2009. godini. Dena je njemački nadležni centar za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije savezne vlade i drugih partnera.

Potencijalna ušteda – puno potencijala štednje

Stambene kuće iz 1960-ih godina imaju potrebu za toplinom od oko 300 kWh po kvadratnom metru godišnje a u zgradama iz 2006, prosjek je i dalje 22kWh. S uvođenjem EnEV, uvedena je šira mjera primarne potrebe energije. Energetski učinkovite zgrade ne prelaze vrijednost od 60kWh po kvadratnom metru godišnje. To nije kraj razvoja: “Energetske Plus kuće” proizvode još više topline i struje nego što stanovnik može potrošiti., Višak se plasira u javnu mrežu i pomaže u financiranju.

Trud se isplati: ako obiteljska kuća padne sa 160 kvadratnih metara prirodne površine, kao što zahtjeva EnEV 2007, za 30 posto tada je realna energetska ušteda oko 3.000 kWh ili 300 litara lož ulja godišnje.

Zahtjevi zakonodavca i financijska sredstva određenih institucija su i dalje usredotočena na planske propise. Obvezni standardi kvalitetne unije njemačkih montažnih kuća idu daleko iznad toga i postavljaju pravila i kontrolu. Time se osigurava želja i stvarnost – planiranje i gradnja.

Graditi inteligentno – planirajte unaprijed

Izgradnja energetski učinkovite kuće zahtijeva pažljivo planiranje puno prije početka gradnje. Čak i izbor zemljišta, dizajn i tlocrt i geometrija zgrade također određuju buduću potrošnju energije u kući.

Mnogo toga ovisi o optimiziranoj konstrukciji, individualnim odgovarajućim tehničkim postrojenjem i besprijekornoj izvedbi gradnje. Proizvođači montažnih kuća nude sve ove usluge planiranje iz jednog izvora. Zbog toga montažne kuće imaju najbolje uvjete da uz malo truda održavaju trajno niske troškove grijanja.

Temelj za energetski učinkovitu kuću je orijentacija prema suncu. Kuća bi trebala po mogućnosti stajati tako da bude zaštićena od vjetra te nen bi smjela stalno stajati u sjeni. Solarni toplinski dobici su korisni ako prostori imaju velike prozore koju su usmjereni prema jugu. Rjeđe korištene sobe mogu biti usmjerene prema sjeveru.

Konstrukcija kuće bi trebala biti kompaktna kako bi se postigao dovoljan omjer površine izvora topline i prostornog volumena (A/V-odnos). Kompliciran oblik gradnje s kutevima i lukovima otežava uštedu energije. Za krov vrijedi: Što je više krov usmjeren prema jugu to se više energije može proizvesti putem solarne naprave.

Izvor www.fertigbau.de

Na to treba pripaziti za vrijeme planiranja energetski učinkovite kuće:

– Položaj i smjer kuće
– Oblik i tekstura tijela kuće
– Najbolja moguća toplinska izolacija
– Buduća tehnika grijanja
– Obnovljivi izvori energije

Izvor www.fertigbau.de