Empire State Building, jedan od simbola i najviša zgrada u New Yorku, ove godine slavi svoj 80. rođendan.

Na toj su zgradi, koja je u rekordnom roku izgrađena tijekom velike recesije 30-ih godina, ovih dana završeni radovi na rekonstrukciji i podizanju standarda vrijedni 550 milijuna dolara. Time je Empire State Building postao najpoznatija zgrada u Americi s prestižnim LEED certifikatom te je poslana poruka drugim vlasnicima zgrada na koji način u teškim uvjetima poslovanja održati konkurentnost na tržištu nekretnina. Adaptacija je provedena pod stručnim vodstvom tvrtki Johnson Controls i Jones Lang LaSalle koje garantiraju uštedu u troškovima energije od 38%, čime će se uštedjeti 4,4 milijuna dolara godišnje, a period povrata investicije je procijenjen na tri godine. Dok je adaptacija zgrade bila u tijeku, stručnjaci iz Jones Lang LaSallea proveli su studiju izvedivosti LEED Gold certifikata te su došli do zaključka da ga se može ostvariti uz minimalne dodatne troškove od 2,70 dolara po kvadratnom metru. „Dobivanjem ovog certifikata Empire State Building je poslao snažnu poruku da zelene zgrade ne moraju biti nove – čak i najznačajnije povijesne zgrade takve veličine i ugleda mogu biti među energetski najučinkovitijim i najzelenijim zgradama“, izjavio je Rick Fedrizzi, predsjednik američkog Savjeta za zelenu gradnju. Neke od zelenih mjera koje su implementirane su izolacija iza radijatora kako bi se spriječio gubitak topline, zamjena sustava hlađenja, upravljanje sustavima zgrade na svakom katu kako bi pojedini korisnici mogli sami podesiti postavke, zamjena prozora, ugradnja učinkovitih instalacija za vodu, korištenje recikliranih materijala u adaptaciji te korištenje manje štetnih sredstava za čišćenje u zgradi.

Empire State Buildingu didijeljen LEEG Gold certifikat – a što je sa Zagrepčankom?

Hrvoje Kvasnička, stručnjak za zelenu gradnju i certificirani LEED Green Associate iz zagrebačkog ureda Jones Lang LaSallea izjavio je: „Značajan dio komercijalnih zgrada u Hrvatskoj, uz manje preinake, mogao bi ispuniti zahtjeve standarda LEED certifikacije.“ Dalje objašnjava: „Zgrade koje su još u fazi planiranja, kao i one već izgrađene, mogle bi se učiniti energetski učinkovitijima i povoljnijima za okoliš. Time bi se vlasnicima zgrada ostvarile značajne uštede u eksploataciji, a korisnicima bi se osigurali ugodniji i zdraviji uvjeti rada i boravka. Osim toga, takve zgrade bi se jasno pozicionirale na vrlo konkurentnom tržištu nekretnina te bi time ostvarivale veću popunjenost i zakupnine te kraće periode povrata svojim investitorima.“ Tomislav Gregurić, direktor odjela za uredske prostore Jones Lang LaSallea naglasio je: „Hrvatska nije iznimka i morat će pratiti smjernice EU na putu postizanja što veće energetske učinkovitosti, ali i održivosti općenito. Lokalni primjer prihvaćanja prakse zelene gradnje su novi uredski projekti u Zagrebu – Sky Office i Centar Bundek, koji su već tijekom projektiranja uvažili moderne standarde energetske učinkovitosti i postavili održivost visoko na ljestvici svojih prioriteta. Glede obnove postojećih objekata, primjer Empire State Buildinga čini se isprva dalek, ali i u Zagrebu postoje kandidati za temeljitu obnovu – navedimo primjer Zagrepčanke kao najočitijeg kandidata. Vlasnici takvih zgrada morat će se suočiti s potrebom za temeljitom obnovom i poduzeti potrebne korake, a to će pružiti priliku da se istovremeno pri projektiranju i izvedbi primijene i najbolji standardi zelene gradnje – na korist investitora, korisnika zgrade, grada, ali i društva općenito. Hrvoje Kvasnička ističe i ulogu hrvatskog Savjeta za zelenu gradnju: „Ključni cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, promovirajući programe zelene gradnje. Članovi savjeta već su prepoznali potencijalnu dobrobit za svoje kompanije i sigurni smo da će novi standardi u Hrvatskoj uskoro dobiti i svoj materijalizirani oblik – i kod novih objekata i pri obnovi postojećih zgrada“.
Empire State Buildingu didijeljen LEEG Gold certifikat – a što je sa Zagrepčankom?

Bilješke za urednika:

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj osnovan je u ljeto 2009. sa svrhom poticanja i provođenja promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u Hrvatskoj i načina njihova korištenja, s ciljem održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste objekte, očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti. Ključni cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj.

O Jones Lang LaSalleu

Jones Lang LaSalle (u kotaciji njujorške burze pod oznakom JLL) je tvrtka za pružanje financijskih i savjetodavnih usluga specijalizirana za područje nekretnina. Tvrtka nudi integrirani skup usluga, koje stručni timovi širom svijeta pružaju klijentima koji žele postići dodanu vrijednost od činjenice da su vlasnici, korisnici ili investitori u nekretnine. S globalnim prihodom od više od 2,9 milijardi USD, Jones Lang LaSalle je na usluzi klijentima u 70 zemalja, na više od 1000 lokacija u svijetu, uključivo 200 korporacijskih ureda. Tvrtka je tržišni lider u djelatnosti usluga upravljanja nekretninama i korporativnom upravljanju objektima, sa portfeljem od približno 180 milijuna m2 širom svijeta. LaSalle Investment Management, društvo koje upravlja investicijama, je jedno od najvećih i najraznolikijih društava te vrste na polju nekretnina, s više od 45,3 milijarde dolara vrijednosti imovine kojom upravlja.

Za više informacija molimo posjetite naše web stranice: www.joneslanglasalle.com.