Heimtekstil 2013, trend report

Izraziti trend ove godine je uvođenje proizvoda od recikliranih materijala. To pokazuje i činjenica da je 128 izlagača kvalificirano kao „green directory“ te se time svrstava u kategoriju tvrtki sa ekološki i socijalno prihvatljivim načinom proizvodnje. Ovaj je broj najveći dosada. Čak je održano i natjecanje mladih talenata u ovoj kategoriji čime se stvaraju baze ideja spremne za daljnje realizacije.

Što se tiče trendova, opći je dojam optimizma, profinjenosti, vraćanja prirodi te retro naglasaka. Nakon dugo vremena crnobojele kombinacije su potpuno izašle iz trenda, a kao nove se nameću zemljane boje u rasponu od krembijele do tamnosmeđe sa primjesama sive, sivi tonovi, metalizirani efekti-bakrena, srebna nijansa te žive boje: žuta, plava, narančasta, zelena, boja ciklame, roza, crvena. Površine su glatke, reljefne ili šupljikave, a osim prirodnih materijala veliki je izbor tkanina dobivenih najnovijim tehnologijama koje nadopunjavaju nedostatke prirodnih. Najnovije mogućnosti printanja na velikim formatima su se odrazile i na svijet tkanina pa je tako print postao sveprisutan.

Bilo da se radi o tkaninama za kućanstvo ili onima za opremanje interijera, trendove možemo staviti u nekoliko osnovnih grupa.
Flora i fauna-korištenje biljnih, cvjetnih i životinjskih motiva je sveprisutno. Uzorci su vrlo velikog formata, bilo da se radi o posteljini, zavjesama, tapetama ili tapeciranom namještaju. Najčešći biljni motivi su cvjetni, a od životinjskih se javljaju prikazi pasa, mačaka, leptira, slonova, ptica pa sve do ljudskog lika. Prikazi su različitih-od stiliziranih pa sve do fotorealističnih. U ovom segmentu se koriste žive boje, ali i dvobojni uzorci sa kontrastnim naglašavanjem samog motiva.Retro stil je namjenjen profinjenim prostorima, od stambenih do javnih, a odlikuje ga paleta zemljanih, sivih i metaliziranih tonova. Tkanine su jednobojne ili sa diskretnim uzorkom-prugice, točkice, karirani uzorci, pepito, apstrakna geometrija. Ovi se uzorci međusobno kombiniraju, bilo da se radi o samoj tkanini ili različitim elementima u interijeru, a ostavljaju vrlo smiren i profinjen dojam.

Apstraktni motivi velikih dimenzija i vrlo živih boja su također vrlo prisutni. Ovaj smjer je namjenjen temperamentnim osobama i prostorima u kojima je cilj stvoriti jak prvi dojam. Ukoliko se radi o prugama, one su jako velike i šarene, cik-cak linije su naglašene, apstraktni motivi su veliki i šareni. Za sve one koji nisu sklonii eksperimentiranju preporučuje se minimalna upotreba ovog trenda, tj. samo u nužnim detaljima. Za hrabre će ovo biti interesantno područje. Boje unutar ovog segmenta su vrlo žive i pružaju veliku mogućnost kombinacija sa baznim bojama.

Modernizarni etno stil će koristiti manji broj osoba pa je tako ova tendenca i manje prisutna. Poželjna je za korištenje u detaljima interijera. Različiti narodni uzorci su dorađeni i aplicirani na dio ili cijelu tkaninu. Odlikuju ga žive boje i bogatstvo uzoraka. U manjoj mjeri su prisutni i mornarski morivi koji su preporučljivi u interijerima vezanim uz more.
Što se dječjeg programa tiče, treba naglasaiti da je vrlo šaren i izražajan, što svakako treba pozdraviti. Sveprisutni su likovi iz filmova, crtanih filmova, knjiga, a grafički izražaj im je vrlo snažan pa tako uređenje dječjih prostora postaje pravo zadovoljstvo i za odrasle.

www.interijerNET.hr