Hitni pregled oštećenih zgrada NE UKLJUČUJE detaljnu procjenu štete niti izradu dokumentacije – priopćenje Komore inž. građevinarstva

Pojašnjenje Komore inženjera građevinarstva o hitnim pregledima zgrada nakon potresa

S obzirom na nejasnoće koje su se pojavile i brojna pitanja Zagrepčana, Hrvatska komora inženjera građevinarstva smatra nužnim pojasniti da 200-tinjak inženjera statičara, članova Komore, volonterski već danima provodi hitne preglede građevina nakon potresa.

Sve aktivnosti oko hitnog pregleda koordinira Ured za upravljanje hitnim situacijama u Gradu Zagrebu.

Zadatak naših statičara je da obave brzi i hitni pregled građevina nakon potresa.

Svrha tog pregleda je ocijeniti je li građevina sigurna i uporabljiva za daljnji život ili se stanari iz nje moraju iseliti. Taj hitni pregled je ključan za sigurnost Zagrepčana čije je stanove i kuće pogodio potres i u velikoj mjeri određuje broj osoba koji treba privremeno stambeno zbrinuti. Taj hitni pregled inženjeri – statičari, članovi Komore, u ovoj izvanrednoj situaciji rade besplatno tj. volonterski.

Oni su se hrabro i nesebično odazvali pozivu Komore i izašli na teren odmah u nedjelju u velikom broju kako bi se zaštitila sigurnost građana. I već danima su na terenu, usprkos epidemije koronavirusa.

Hitni pregled građevina koji sada rade inženjeri statičari NE UKLJUČUJE procjene štete niti NE UKLJUČUJE izradu dokumenata za naplatu šteta

Za sve informacije oko programa sanacije molimo Zagrepčane da se obrate direktno Gradu Zagrebu.