Hotelsko – turistički kompleks Babin kuk

U istoj državi nalazi se još jedna programatski i konceptualno slična građevina, nedavno završeni projekt Kusus + Kusus arhitekata, informacijski toranj BBI, smješten na berlinskom aerodromu. Trideset jedan metar visok toranj trebao bi postati novi zaštitini simbol tamošnjeg aerodroma, svojom atraktivnošću dočekivat će putnike koji dolaze u Berlin bilo zrakom, bilo nekim prizemljenim prijevoznim sredstvom.

Program iskrivljene strukture zapravo je opservacija, naime toranj pruža pogled na radove na izgradnji novog berlinskog aerodroma koji su upravo u tijeku. Penjanjem na najvišu razinu građevine posjetitelj ima priliku naći se na približno istoj visini kao neke od okolnih dizalica koje u punom jeku rade na izgradnji nove velike zračne luke.

Forma tornja podignuta je oko centralne betonske jezgre koja nosi cjelokupnu strukturu, ostavljajući tako prostor za slobodno pročelje i manipulaciju pri njegovu osmišljavanju; formom iskrivljene fasade u konačnici je definiran atraktivan izgled građevine. Čelične spiralne stepenice nastavljaju se na spomenutu betonsku nosivu strukturu, spajajući proširene betonske platoe na poluetažama koji ujedno postaju mjesta za odmor i pružaju trenutačni pogled na eksterijer kroz transparentnu strukturu pročelja.

Konačno oblikovanje iskrivljene zgrade zapravo je interpretirana arhitektura inspirirana vjetrom i pokretom, važnim faktorima svake zračne luke. Transparentnom translucentnom fasadom koja noću mijenja izgled u nekoliko različitih tonova i više puta spomenutom zanimljivom formom arhitekti su uspjeli ostvariti prepoznatljivost i originalnost.

Ivan Dorotić

pogledaj.to