I Saloni 2013: moto je inovacija

„Milano: interijeri budućnosti“, naslov je 52. izdanja ovog najprestižnijeg svjetskog sajma, čiji je organizator Cosmit  07.02. 2013. održao press konferenciju za 95 novinara iz cijelog svijeta, na koju su bile pozvane i arhitektice Izabela Galović Ninić i Monika Galović Rolich kao predstavnice arhitektonskog portala interijernet.hr. Press konferencija je održana u novootvorenom staklenom Unicredit tower-u, smještenom u blizini centra Milana, koji je svojom visinom od 231m najviša građevina u Italiji. Arhitekt ovog moćnog staklenog zdanja je César Pelli.

Press konferenciju je započeo predsjednik Cosmita, Claudio Lutti, (vlasnik poznatog branda namještaja Kartell) i to nakon uvodnog pozdrava članova uprave Cosmita, vodećih ljudi u talijanskoj industriji namještaja. Gosti press konferencije su bili prestižni arhitekti, koji se bave i dizajnom, zvijezde talijanske i svjetske scene: Patricia Urquiola, Antonio Citterio, Piero Lissoni i Jean Nouvel. U organizaciji press konferencije je bio i posjet ovim poznatim arhitektima, (osim Jean Nouvel-a), tako da su novinari imali priliku upoznati njihovo radno okruženje, internacionalne timove arhitekata i dizajnera s kojima rade i osobno popričati s ovim fascinantnim ljudima, koje prije svega krasi jednostavnost.

Kao što je Claudio Lutti izjavio, cilj I Saloni –a je da postane sinonim za inovacije, jer će mu to osigurati vodeću poziciju. Inovativnost privlači publiku , pa će tako i ove godine na sajmu biti promocija mnogih proizvoda iz svijeta namještaja i opreme. Na sajmu se očekuje preko 300.000 posjetitelja  iz 160 zemalja diljem svijeta, a na samom sajmu će izlagati više od 2.500 izlagača.

Poseban gost ovogodišnjeg I Saloni-a je poznati francuski arhitekt Jean Nouvel, dobitnik Pritzker Prize 2008. On je pripremio koncept pod nazivom: „Projekt: ured za život“. Izložba će biti postavljena na 1.200m2 unutar Salone-a Ufficio i ilustrirat će nekoliko različitih scenarija koji pokazuju njegovu viziju radnog mjesta, koje treba biti mobilno, druželjubivo, ugodno, zabavno, otvoreno prema unutrašnjosti i vanjštini samog objekta, oslobođeno kloniranih prostora, zatvorenosti i ozbiljnosti. Sve više dolazi do povezivanja stambenog i javnog prostora pa tako i uredski namještaj treba sve češće biti fleksbilan. Transformacija radnog prostora u životni i obrnuto jedan je od nadoazećih lifestyle trendova.

U neobaveznom razgovoru nakon press konferencije, na upit arhitektica Izabele Galović Ninić i Monike Galović Rolich, kako izgleda njegov radni prostor, objasnio je da ne slijedi u potpunosti njegovu najnoviju koncepciju. Obzirom da u timu ima mnogo arhitekata, radni prostor se sastoji od puno individualnih jedinica u kojoj svako kreira ambijent koji mu je najugodniji.

Milanski sajam I Saloni i sam Milano diktiraju nove trendove, oni su prozor u svijet dizajna, prozor za kreativnost, kvalitetu i promjene. A zašto doći na sajam i vidjeti sve uživo, a ne samo preko interneta, najbolje je objasnio veliki Piero Lissoni, na press konferenciji: „To je poput stvarnog i virtualnog sexa, pa procijenite sami..!“

www.interijernet.hr