Inovativna stambena gradnja za Mediteran

Što je zapravo javni prostor? Je li on javna ili pak naša stvar, stvar svakoga od nas, naša briga, a ponekad i naš problem? Res publica, cosa nostra…? Na tu će se temu razgovarati na 4. Hrvatskom forumu o održivoj gradnji, u subotu, 13. studenog na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Forum je mjesto okupljanja i razmjene mišljenja. Organizatori žele potaknuti sudjelovanje i izražavanje -> osim tradicionalnog postavljanja pitanja putem mikrofona, organizatori su predvidjeli mogućnost sudjelovanja putem SMS (091 7603 228) i Twitter poruka (#odrzivagradnja).

4. Hrvatski forum o održivoj gradnji, pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika Republike, te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog planiranja i uređenja, a započet će gostom iz Srbije: arhitekt dr. sc. Vladimir Macura govorit će o projektu Romska Mahala: unapređenje uvjeta življenja siromašnih stanovnika \’\’divljih\’\’ gradskih naselja.

Nakon toga slijedi panel diskusija: Kako definiramo mjesto na kojem se proteže javni prostor? Kako pak točku na kojoj prestaje njegovo područje? Kako definiramo sadržaje koji su mu primjereni? Ponašanje u i na njemu? Promišljanja i svoje odgovore na ta pitanja, a i na SMS ili Twitter pitanja publike, dat će sudionici panel diskusije:

Zašto se projekt Romska Mahala ne realizira? bit će uvod u panel diskusiju kojeg će dati Vladimir Macura. Bajro Bajrić, predsjednik hrvatske udruge Romi za Rome, nadovezat će se s iskustvima iz Hrvatske: tko odlučuje, kako sudjeluju, zašto uspijevaju (ili ne uspijevaju). Da ne bi ostavili nedorečeno: i slijepe osobe koriste javni prostor onoliko koliko mogu – Vojin Perić, voditelj kazališta slijepih i slabovidnih \’\’Novi život\’\’, posvjedočit će koje su to prepreke s kojima se susreću (npr. koliko mu je lako bilo doći u dvoranu Građevinskog fakulteta). Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, najavio je desetak teza, od kojih izdvajamo: ” …javni prostor čini grad zajednicom ljudi, a ne izložbom građevina.” Da li oni kojih se to najviše tiče – građani – mogu i znaju sudjelovati u procesu donošenja odluke?\” – na tu će temu polemizirati Ognjen Čaldarović, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Značaj i uloga javnog prostora u procesima razvoja grada jedna je od važnih tema u edukaciji studenata arhitekture. Sanja Gašparović, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, sa studentima je kroz istraživanja na kolegijima Pejsažnog planiranja i Perivojnog oblikovanja razvila koncepte koje će prikazati na forumu.

Vedrana Likan, direktorica tvrtke Colliers International i potpredsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, dat će odgovore na pitanja, od toga „tko su ključni – financijski, zakonski ili znanstveni čimbenici u zelenoj gradnji u Hrvatskoj?“, do toga „što je potrebno, a što dostupno danas da bi svoj postojeći ili novi objekt učinili „zelenijim“?“ te ultimativno „zašto bi uopće promišljali ideju da gradimo zeleno?“.
* * * * * * *

Za organizatore: Julija Škoro, telefon: 052 876 802, mobitel 098 299 172 e-mail: julija.skoro@holcim.com (www.holcim.hr)