INSIDE-OUTSIDE 2, javna garaža i sportska dvorana

IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI – INSIDE-OUTSIDE 2, javna garaža i sportska dvorana

INFO

Projekti javne garaže i školske sportske dvorane izrađeni su prema detaljnom planu uređenja u složenom okruženju triju škola, parka, nekoliko obiteljskih kuća i gradskih prometnica.

Javna garaža izgrađena je na nekadašnjem igralištu Jurija Gagarina, između Zagrebačke ulice i Bogišićeva parka. Igralište je sagrađeno šezdesetih godina radnim akcijama školske djece i građana, navodno novcem iz dijaspore, ponajviše nekog našeg iseljenika iz Perua. Tom prigodom skladane su i prigodne pjesmice, otprilike „Mi smo djeca s Konala igralište gradili…“, a igralište nije nazvano ni po djeci s Konala, ni po iseljenicima iz Južne Amerike, nego po Juriju Gagarinu, „najvećem sinu svemirskih prostranstava“. Njegovu otvorenju prisustvovali su i predstavnici sovjetske mornarice. U novijoj povijesti Osnovna škola Marina Držića ustupila je zemljište Gradu, a Grad pravo na gradnju investitoru u javno-privatnom partnerstvu s Gradom. Zauzvrat, školi je izgrađena nova dvodijelna sportska dvorana pokraj garaže, a na krovu garaže uređeno malonogometno i košarkaško igralište.
Sama garaža ima četiri podzemne etaže ispod razine okolnog terena i parkirališta za invalide, dva igrališta i zelene površine na krovu. Glavni pješački ulaz smješten je u ulaznom paviljonu uz Zagrebačku ulicu. Uz njega je smješten kafić s pogledom na Grad i vidikovcem na krovu paviljona.

credits

Autori: Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Mario Matić, Maja Milat, Iva Ivas
Lokacija: Dubrovnik
Godina projektiranja: 2004.
Završetak gradnje: 2009.
Investitor: MIDIA GROUP, Grad Dubrovnik, oš Marina Držića
Površina parcele: garaža 4663 m2 dvorana 925 m2
Površina tlocrta: garaža 4225 m2 dvorana 925 m2
Fotografija: Danko Vučinović i Roel Backaert
www.uha.hr