Kako biti suvremeni Mojsije

Nedavno je u Nizozemskoj izveden neobičan i sasvim neočekivan most – most koji rijeku dijeli umjesto da je prelazi. Nizozemska inače ima dugu povijest prilagođavanja svojih građevina vodenim preprekama s obzirom na to da se petina zemlje nalazi ispod morske razine. Dugotrajna su isušivanja rijeka te građenja kanala i nasipa trebala omogućiti nove poljoprivredne površine te poboljšati prometne i trgovačke veze, ali je posljedica bila potpuna promjena krajolika.

Mojsijev most na neki način nastavlja tu tradiciju i poigravajući se prostornim preprekama pokušava podijeliti vodu. Baš poput biblijskog Mojsijeva čuda kada je rascijepio Crveno more, most omogućuje prolaz na drugu stranu kroz vodu, stvarajući uzak i dugačak prolaz koji vodi do tvrđave iz 17. stoljeća na drugoj strani kanala. Ako se prolaznici promatraju s udaljenog mjesta, doimaju se kao da prolaze kroz vodu.

Most je projekt nizozemsko-belgijskog ureda RoAd, poznatog po uporabi drveta u graditeljstvu. S obzirom na to da je potpuno izložen utjecajima vode, izgrađen je od posebne vrste umjetnog drva (Accoya) koje je obrađeno posebnim anhidridom, pa mu je trajnost produžena i do 50 godina. Most je turistička atrakcija, ali i zanimljiv primjer inženjerske domišljatosti.