Ministarstvo kulture ukinut će vremensko ograničenje za rad ovlaštenih arhitekata na kulturnim dobrima

Ministarstvo kulture prihvatilo je inicijativu Hrvatske komore arhitekata (HKA) za ukidanjem vremenskog ograničenja ovlaštenim arhitektima za rad na kulturnim dobrima te priprema izmjene pravilnika koji propisuje ovo ograničenje. Podsjećamo, HKA je krajem studenog zatražila od ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ukidanje petogodišnjeg važenja suglasnosti za rad na kulturnim dobrima zbog stava da vremensko ograničenje diskriminira ovlaštene arhitekte te da je u suprotnosti s europskim propisima.

„Zadovoljni smo što je Ministarstvo kulture prihvatilo ovu inicijativu HKA. Time je potvrđen naš stav da, ako ste jednom dokazali da imate znanje iz područja rada na kulturnim dobrima, to znanje trajno posjedujete.“, istaknula je dipl. ing. arh. Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Inicijativu Komore arhitekata Ministarstvo kulture je podržalo službenim dopisom, u kojem iz ministarstva navode kako je u tijeku priprema izmjene Pravilnika o uvjetima za fizičke i pravne osobe radi dobivanja dopuštenja za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, s prijedlogom kojim se ovo dopuštenje daje trajno. Pritom će u Pravilniku biti ugrađeno preispitivanje izdanog rješenja o dopuštenju, te će se dopuštenje oduzeti ako nisu poštivana pravila struke, odnosno zakonske odredbe zakona koji reguliraju profesiju građenja i očuvanja kulturnih dobara.

Podsjećamo, HKA je krajem prošloga mjeseca od Ministarstva tražila da se Pravilnik uskladi s III. Poglavljem o slobodi poslovnog nastana pružatelja usluga tj. s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama na unutarnjem tržištu, koji jasno kaže da sustav davanja ovlasti ne smije biti diskriminirajući (članak 9. Direktive). Produženje dopuštenja za rad na kulturnim dobrima dosad je podrazumijevalo rad na određenim poslovima zaštite i očuvanja kulturnih dobara u razdoblju od posljednjih pet godina, stoga su mnoge fizičke i pravne osobe bile diskriminirane i izgubile pravo na rad u ovom području, iako posjeduju stručno znanje i iskustvo.

Katarina Peroković

Quadrans