Montažne kuće i toplinska izolacija

Montažne kuće raspolažu s višeslojnom konstrukcijom zida. Pritom su izolacijski materijali već ugrađeni u unutarnji dio zida te se ne moraju postavljati na vanjsku stranu kao kod konvencionalnih kuća. To je posljedica toga što zidovi montažne kuće imaju istom jačinom bolju toplinsku izolaciju a time i veći potencijal uštede energije od konvencionalno zazidanog zida.Na taj način, kuća zadržava i ljeti ugodnu temperaturu. Svaki proizvođač montažne kuće ima svoj specijalni tip zidne konstrukcije.

„U-vrijednost“

U – vrijednost je mjera za učinak toplinske izolacije građevinskih djelova: Što je manja vrijednost W/m2K navedene U-vrijednosti to se manje topline gubi kroz građevinski dio po kvadratnom metru. Za energetski učinkovite kuće, preporučuju se srednje vrijednosti od 0,30 W/m2K preko cijele ovojnice zgrade. Svi proizvođači kuća zajednice kvalitetnih njemačkih montažih kuća mogu dokazati U-vrijednost vanjskih zidova od 0,25 W/m2K.

Bolje nego stanje tehnike

Drvena montažna gradnja je poseban inovativan način gradnje koji se stalno dalje razvija. Na taj način su montažne kuće u 80-im godinama ispunile zahtjeve Pravilnika energetske uštede koji su se uveli tek 20 godina kasnije. Tijekom vremena, razvoj toplinske izolacije naglašava fizičku izgradnju povezanu s energetskom uštedom koja se projicira na modernim drvenim montažnim kućama.

Izolacijski materijali u skladu s prirodom

Danas najkorišteniji i jeftin izolacijski materijal je mineralna vuna. Osim toga, sve popularnije su i obnovljive sirovine kao drvena vlakna, lan ili vuna jer oni promoviraju zdravu prostornu klimu. Ekološki izolacijski materijali donose sa sobom i povoljna konstrukcijska svojstva.

Drvo kao građevinski materijal daje optimalnu toplinsku izolaciju

Što je manja sposobost provođenja topline građevinskog materijala to je izolacija bolja. Montažne kuće se uglavnom sastoje od drva koje daleko bolje izolira nego kamen ili beton. Kako bi se postigao izolacijski učinak s 55 centimetara debelim slojem drva, potrebno je prema izračunu energetske agencije NRW da zid bude 3 metara debeljine i da bude od pune cigle. Zidovi montažnih kuća ušteđuju vrijedan prostor: Na 100 četvornih metara površine stoji na raspolaganju 7 četvornih metara za malu sobu ili za proširenje dodatnog prostora.

Energetski učinkovita gradnja zahtijeva određen koncept za izolaciju svih djelova zgrade: vanjskih zidova, prozora, krova, podrumskog stropa. Kod drvenih montažnih kuća su sve ove komponente već sustavno u fazi planiranja.

Izvor www.fertigbau.de