Niskoenergetske i pasivne kuće

Niskoenergetske i pasivne kuće

Niskoenergetske kuće, u čiju skupinu spadaju i pasivne kuće predstavljaju visok stambeni komfor s ugodnom klimom tijekom cijele godine bez standardnih sustava grijanja i hlađenja, uz vrlo niske troškove na račun energenata.

Niskoenergetske kuće temelj su primjene održive gradnje tijekom čitavog svog životnog vijeka počevši od građevinskog materijala čija proizvodnja ne opterećuje okoliš, preko njihove energetske učinkovitosti i racionalnog trošenja energenata tijekom životnog vijeka, pa sve do racionalnog gospodarenja otpadom.


Vrste niskoenergetskih kuća

Prema gruboj podjeli po postignutim uštedama u niskoenergetskoj kući se za zagrijavanje koristi svega 40 kWh/m2 godišnje, što je ekvivalent od 2.7 litara loživog ulja godišnje.

Korak dalje ide pasivna kuća, kojoj je ime dao njemački arhitekt Wolfgang Weiss, koja godišnje troši svega 15 kWh/m2, što je ekvivalentno potrošnji od jedne litre loživog ulja po m2 stambene površine godišnje, odakle joj i često korišteni naziv “jednolitarska kuća”.

Korak dalje je i nulta kuća koja samostalno dostiže punu energetsku pokrivenost, a u nekim slučajevima može proizvoditi i viškove energije, te se u tom slučaju naziva energanom.


Pasivne kuće

Pasivna kuća je objekt u kojemu vlada ugodna temperatura neovisno o vanjskim vremenskim uvjetima, bez zasebnog sustava grijanja ili klimatizacije.
Potrošnja energije u odnosu na standardne kuće smanjena je za čak oko 90%. To je moguće prvenstveno zahvaljujući kvalitetno izvedenom izolacijskom materijalu, koji je poput kaputa ogrnut preko cijele kuće, nepostojanju toplinskih mostova, zatim visoko učinkovitom sustavu prozračivanja/zagrijavanja unutrašnjosti i pasivnom korištenju sunčeve energije.

Jednostavnim riječnikom rečeno pasivna kuća se grije i hladi pasivno, zahvaljujući energiji koju emitiraju uređaji i sami stanari objekta, kao i sunčevom energijom.

Primjerice, samo čovjek emitira toplinu oko sebe snagom od 80W što je usporedivo s jednom prosječnom žaruljom, a u pasivnoj kući i to će biti dovoljno za temperiranje prostorije od desetak metara četvornih!

Ovakvu nevjerojatnu energetsku efikasnost pasivna kuća dostiže zahvaljujući uklanjanju toplinskih gubitaka, koji su glavni razlog grijanja i hlađenja unutrašnjosti svakog objekta tijekom godine, i optimizaciji slobodnog dobivanja energije.