NISKOENERGETSKE KUĆE – ulaganje u zdraviju i ekonomičniju budućnost

Sve intenzivnije potrebe društva ekološki svjesnog razmišljanja, kao i potrebe za brzim i kvalitetnim širenjem životnog i stambenog prostora, primorali su nas na nešto drugačiji, inovativniji pogled, prema stambenim objektima, nego li je to uvriježeno u tradicoionalističkim društvima, poput našeg.

Stanovnici razvijenih europskih zemalja odavno su se okrenuli izgradnji svojih domova, ali i društvenih zgrada na principu „niskoenergetskih objekata“.

Sve brže rastuća svijest o ekologiji, nedostatni energetski izvori, sve prisutnija želja za individualnom izvedbom vlastite kuće, su činjenice koje su rano prepoznate kao bitne za održivi razvoj, te se kao uspješan koncept i primjenjuju.

Niskoenergetski standard građevine, prema prihvaćenoj stručnoj definiciji, zahtijeva energetsku potrošnju za zagrijavanje prostora od 40 kWh/m2 godišnje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od oko tri litre loživog ulja pa se niskoenergetska kuća još i popularno naziva ”trolitarska kuća”.

 

Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje maksimalno korištenje sunčeve energije što utiče na unutrašnju organizaciju prostora. Primarni se stambeni prostori trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli.

 

DOMUSplus je hrvatska tvrtka koja zapošljava iskusne, visokoškolovane djelatnike na područjima projektiranja, izrade i gradnje gotovih niskoenergetskih kuća sa ciljem postizanja kvalitete niskoenergetskih kuća na našem tržištu, kakva je i u ostalom dijelu zapadne Europe.

 

Stručnim i pažljivim odabirom materijala, a u suradnji sa kolegama iz ”Fermacella”, razvili su: vrhunsku tehnologiju sa vanjskim zidom ukupne debljine 29 cm, od čega je čak 25 cm toplinska izolacija (17 cm mineralne vune+8 cm polistirena), sa toplinskim koeficijentom U(k)=0,137W/m2K i 5-6 puta manjom potrošnjom energije od klasične gradnje, što je trenutno apsolutni ”rekord” na našem tržištu.

 

U razvijenim europskim zemljama, velika pažnja je poklonjena poticanju investitora da se odluče upravo za ovaj način gradnje. Tako je u Austriji 80-tih godina 20-tog stoljeća udio montažne gradnje bio jedva 6%, a danas je to 40% ukupne gradnje sa sve većom tendencijom rasta.

U Njemačkoj je do sada izgrađeno nekoliko stotina tisuća niskoenergetskih kuća, kako samostojećih, tako i kuća u nizu ili manjih stambenih zgrada. Intenzivnim radom na kvalitetnoj promociji niskoenergetskog načina izgradnje, danas je u Austriji i Njemačkoj svaka treća novosagrađena kuća-niskoenergetska kuća.

U Hrvatskoj većina investitora još uvijek se odlučuje za klasičnu gradnju, a procjenjuje se da montažne kuće čine manje od pet posto svih obiteljskih kuća. Ipak, zadnjih nekoliko godina zanimanje za montažne ili gotove kuće, kako im vole tepati proizvođači, sve više raste, osobito među mladim obiteljima.

Iako je često glavni kriterij novac, odnosno što više dobivenog (kvalitetnog) prostora na željenoj lokaciji, uz što niže troškove ulaganja i održavanja, jedna od bitnih činjenica ovakvog tipa gradnje je i komfor te zdraviji okoliš.

Iz gore navedenog niskoenergetskog standarda, jasno je da će objekt, sam po sebi imati godišnje uštede za grijanje i hlađenje (energija za hlađenje se često zanemaruje) od 60 do čak više od 90% u odnosu na klasičnu gradnju na tržištu ili objekte građene prije 1971. godine.

Ostali konstrukcijski i građevinski doprinosi, npr. jeftinije održavanje, veća ugoda življenja i sl., nisu direktno mjerljivi i ne mogu se predvidjeti i financijski izraziti, ali sigurno imaju svoju nepobitnu vrijednost. Nadalje, instaliranje trošila visokog energetskog razreda, pametne rasvjete, logičkog upravljanja potrošnjom energenata i vode i sl. također se rapidno smanjuju troškovi u gore spomenutoj bilanci.

Ovdje treba pridodati uštede u bržoj gradnji (1-3 mjeseca naspram višegodišnje gradnje) i vrijednosti kapitala. Također postoji još mnogo čimbenika koji govore u prilog ovakvom tipu gradnje u odnosu na klasičnu gradnju, kao što su: individualan pristup svakom projektu, tj. projektiranje i izgradnja objekata u skladu sa estetskim i funkcionalnim afinitetima investitora kao individualnom notom, visoki standardi i kvaliteta, garantirana cijena, veća otpornost na potres, itd.

Stoga, sagledavajući globalnu energetsku situaciju, imajući na umu da više od trećine energetskih potreba otpada na zgradarstvo, te vodeći računa o unaprijeđenju kulture življenja, ovaj tip, ne samo gradnje, nego i cjelokupnog razmišljanja u branši, ima izraziti potencijal.

Sukladno tome, želja nam je podići prihvaćenost niskoenergetskih montažnih kuća na području Hrvatske na Europske standarde, koji takav oblik građenja zaslužuje.