Novi raj za arhitekte

U američkoj inačici komore arhitekata „National Council of Architectural Registration Boards (NCARB)“ nezaposleni arhitekti dobivaju prilično neobičan savjet: “Ako imate dovoljno iskustva i želite posao, pokušajte u Kanadi!“ Dok je u Sjedinjenim Državama prošle godine u samo jednom od valova krize ostalo oko 40.000 arhitekata bez posla, s druge strane granice u Kanadi vlada velika potražnja za školovanim i iskusnim kadrovima.

Razloga za neobičan i gotovo jedinstven trend u svijetu je nekoliko. U vrijeme kada je, u većini krizom pogođenih svjetskih država, graditeljstvo palo u potpuno drugi plan u Kanadi je građenje u punom jeku. Sljedeća, prilično neobična činjenica je kako u Kanadi ima oko 9.000 registriranih arhitekata dok ih je, na primjer, u Sjedinjenim Državama oko 105.000 (Kanada broji nešto manje od 35 milijuna stanovnika što je samo desetina ukupnog broja stanovništva SAD-a). Sljedeći veliki kanadski problem je prilično stara populacija te manjak mladih i školovanih stručnjaka koji će zamijeniti svoje kolege kada odu u mirovinu. Upravo zbog tog negativnog, starosnog trenda predviđa se kako će se manjak arhitekata iz godine u godinu osjećati sve više.

Rješenje koje se nameće kanadskoj vladi je sljedeće: olakšati stranim arhitektima s iskustvom život i rad u Kanadi. Potez koji se u recesijom duboko zahvaćenim Sjedinjenim Državama trenutno uopće ne može očekivati provela je kanadska vlada. Naime, pomoć od nešto više od 1.6 milijuna dolara preusmjerena je na dvije vodeće arhitektonske institucije: „Royal Architectural Institute of Canada“ i „Canadian Architectural Licensing Authorities (CALA)“. Glavni cilj projekta je poticanje stranih arhitekata da se prijave za rad u Kanadi. Ovaj potez samo je dio cjelokupne vladine strategije koja pod imenom „Pan-Canadian Framework for the Assessment and Recognition of Foreign Qualifications“ pokušava nadopuniti radna mjesta za različite stručnjake koji trenutno nedostaju zemlji.

Stranim arhitektima s iskustvom koji žele živjeti i raditi, a koji zadovolje uvjete za dobivanje kanadske licence, rad će biti omogućen unutar samo godine dana. Oni kojima to ne pođe za rukom bit će podvrgnuti dodatnim zahtjevima ili će se preusmjeriti na alternativna zanimanja koja će odgovarati njihovim vještinama i iskustvu, a za kojima također postoji velika potreba u kanadskom društvu. Ove odredbe ne odnose se na arhitekte iz Sjedinjenih Država koji su već obuhvaćeni s recipročnim ugovornim sporazumom.

Vladina agencija „Human Resources and Skills Development Canada“ na svojoj je web stranici objavila kako želi potaknuti selidbu profesionalaca u Kanadu te ih potaknuti da koriste sve svoje vještine i iskustvo na kanadskom tržištu rada. Za razliku od ostalih zemalja, učinit će sve da se njihovi useljenici, koji se pokažu sposobnima i koji će pridonositi boljitku zajednice, osjećaju ravnopravnim stanovnicima Kanade, a ne kao građani drugog reda.U prilično pozitivnoj priči u ovim crnim vremenima ipak postoji i jedna prilično nezadovoljna grupa stručnjaka. Naime, kanadski državljani koji su stekli svoju diplomu u Kanadi, ali imaju američku licencu i već duže vrijeme žive i rade u Sjedinjenim Državama ogorčeni su novim vladinim mjerama jer smatraju kako se na taj način ne potiče njihov povratak u zemlju. Kako bi dobili kanadsku licencu i otvorili vlastiti ured moraju izdvojiti priličnu cifru za različite birokratske troškove, za koje pogođeni krizom jednostavno nemaju sredstava, dok s druge strane vlada financira i potiče strance za dolazak u njihovu rodnu zemlju.

Željka Raič pogledaj.to