Novo doba zagrebačke ‘Kutije šibica’

Cjelovita energetska obnova sportske dvorane Trešnjevka

Sportska dvorana Trešnjevka izgrađena je 1969. godine i sve do izgradnje Doma sportova 1972. bila je najveća zagrebačka sportska dvorana. Bruto površina kompleksa iznosi 6.092 m2, a obuhvaća veliku sportsku dvoranu ‘Kutija šibica’, košarkašku dvoranu ‘Ivan Arapović’, dvoranu borilačkih sportova, teretanu i veći broj uredskih i popratnih prostorija.

Izgrađena je ponajprije kako bi u njoj mogao biti udomljen košarkaški klub Lokomotiva, preteča današnje Cibone, koji je 1969. ušao u završnicu Kupa Jugoslavije. Dotadašnji betonski teren na Tuškancu trebalo je zamijeniti zatvorenom dvoranom, pa je žurno pokrenuta izgradnja dvorane na Trešnjevci. Na utakmicama ‘Lokosa’ u relativno malu dvoranu naguralo bi se i dvije tisuće gledatelja, odakle nadimak ‘Kutija šibica’.

Kompleks je u vlasništvu Grada Zagreba, a obnova je planirana u sklopu programa obnove energetski nedovoljno učinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba, uz smanjenje energetske potrošnje primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projekt koji smo pripremili predviđa energetsku uštedu od 78 %, odnosno prijelaz iz energetskog razreda E u energetski razred B. Zidovi pročelja i ravni krovovi zgrade bit će u cijelosti rekonstruirani izvedbom novih toplinsko-izolacijskih slojeva od mineralne vune, koja je ekološki, negoriv i trajan materijal. Bit će obnovljene i sve staklene plohe, ugrađena nova aluminijska stolarija sa zaštitom uredskih prostora od sunca, zamijenjeni ostakljeni elementi krovišta uz ugradnju nove aluminijske konstrukcije i uvođenje šest dodatnih svjetlosnih kupola iznad tribina. Na krovu dvorane planirana je ugradnja fotonaponske elektrane snage 135 kW, što će biti dovoljno za pokrivanje dnevne potrošnje električne energije. To će do izražaja osobito dolaziti tijekom ljetnih mjeseci, kada je insolacija povećana, kao i potrošnja električne energije zbog hlađenja dvorane. S ciljem povećanja udobnosti kompleksa bit će izvedena opsežna rekonstrukcija sustava grijanja i ugradnja sustava hlađenja, koja obuhvaća rekonstrukciju parne redukcijske i toplinske podstanice i ugradnju nove opreme, proširenje instalacije radijatorskog grijanja u prostorima u kojima se ukida toplozračno grijanje, te zamjenu postojećih klimatizacijskih komora onima koje imaju sustav povrata otpadne topline, tzv. sustav rekuperacije. Sve navedeno će osim energetske uštede donijeti i poboljšane uvjete korištenja toga vrijednog sportskog resursa i produljiti sezonu korištenja dvorana i u ljetnim mjesecima, što je dosad bilo nemoguće zbog neodgovarajućeg sustava hlađenja.

S obzirom na to da je energetska obnova izvanredna prilika za izvođenje dodatnih građevinskih zahvata koji će poboljšati svojstva zgrade, tijekom energetske obnove dvorane Trešnjevka planirana je i zamjena parketa u maloj dvorani, uvođenje posebnih akustičnih stropova za smanjivanje odjeka u velikoj dvorani i zamjena svih spuštenih stropova suvremenim izvedbama.

Kutija šibica će cjelovitom energetskom obnovom bez sumnje zakoračiti u novo doba. Obnova će omogućiti korištenje objekta cijele godine, zaposlenicima udobnost boravka u uredskim i popratnim prostorijama, a sportašima bolje uvjete treniranja i natjecanja.

www.planetaris.hr