Održiva arhitektura

Murexin EDUCA Tour 2010. na temu “Održiva arhitektura” posvećen je suvremenom energetskom konceptu u gradnji od projektiranja energetski učinkovitih zgrada i certifikacije do energetske obnove postojećih zgrada.

Prema Jasenki Bertol Vrček s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu postizanje energetske učinkovitosti je proces u provedbi od početka projektiranja tj. od idejnog projekta. U svom predavanju „Projektiranje energetski učinkovitih zgrada“ osvrnula se na metodologiju projektiranja energetski učinkovitih zgrada sa različitih aspekata.
U predavanju na temu „Energetska certifikacija zgrada“ Željka Hrs Borković s Energetskog instituta Hrvoje Požar govorila je o uvoñenju energetske certifikacije zgrada u hrvatsko zakonodavstvo i podjeli zgrada u energetske razrede prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje koje donosi niz ključnih promjena u graditeljstvu, koje će odigrati značajnu ulogu u povećanju kvalitete gradnje.

Nagli razvoj izgradnje 50-tih i 60-tih godina, rezultirao je izgradnjom velikog broja zgrada koje su danas registrirane kao veliki potrošači energije, te ih je potrebno sustavno obnavljati, a predstavljaju veliki postotak postojeće izgradnje. Loše energetsko stanje zgrada u RH i uvoñenje energetske certifikacije zgrada trebalo bi pokrenuti sustavnu obnovu postojećeg sektora zgrada. O energetskoj obnovi zgrada i pozitivnim praktičnim primjerima energetske obnove u EU govorio je Ovakva rekonstrukcija otvara mogućnost suvremenog pristupa obnovi, osuvremenjivanju svih sustava i podsustava zgrade, kao i funkcionalnoj prilagodbi novom načinu i standardu života u zgradama što je primjenjivo i u Hrvatskoj na što nam je ukazala gđa. Bertol Vrček u svom drugom predavanju u kojem je predstavljeno „Idejno o rješenje obnove zgrada iz 70-tih i 60-tih godina u Labinu“.

Arhitektura gradi suživot s prirodom i urbanim ambijentom, povezuje racionalno s intuitivnim, suptilnim, osjetilnim. Doživljaj boje, utjecaj boje na ljudska osjetila, upotreba boje u suvremenoj arhitekturi teme su kojima je ovogodišnje predavanje završila Antonia Čačić s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
Dorijan Rajković, Predsjednik Uprave ITV Murexina, naglašava da je ITV Murexin ove godine pokušao temom „Održiva arhitektura“ sagledati s različitih aspekata mogućnosti poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu kroz primjenu toplinsko izolacijskih sustava od projektiranja novih zgrada do obnove postojećih.

„Vjerujemo da smo naišli na razumijevanje arhitekata i spoznaju da suvremeni energetski koncept iziskuje suradnju, razmjenu iskustava i prije svega multidisciplinarnost u pristupu. Radi se o aktualnoj temi koja ima smisla usprkos složenoj gospodarskoj situaciji. Mi kao odgovorna tvrtka želimo doprinijeti poboljšanju kvalitete života na ovim prostorima i dati doprinos očuvanju okoliša. „
ITV d.o.o. Murexin u vlasništvu je Schmid Industrie Holdinga iz Wopfinga, austrijskog koncerna za proizvodnju grañevinskog materijala.. Poznata je kao tržišni lider u prodaji programa za keramiku, programa za parket, grañevinske tehnike i toplinsko fasadnih sustava. Uvoñenjem programa toplinsko-zvučne izolacije u 2007. godini širi svoje poslovanje.
ITV d.o.o. izvozi svoje proizvode na tržišta Slovenije, Italije, Srbije i BIH.
Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju:

ITV Murexin

Lenka Vidas – Marketing
Tel:052/862-590, Fax: 052/875-084
e-mail: l.vidas@itv-murexin.hr, internet: www.murexin.com