Ogromne kazne za prodaju stana bez energetskog razreda

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina ne smiju više pak oglašavati nekretninu koja taj certifikat nema, zbog čega bi kroz naredna dva, tri mjeseca tržište nekretnina moglo biti poprilično kaotično, i za mnoge blokirano. Agencije su već obustavile zaključivanje kupoprodajnih ugovora za nekretnine koje nemaju certifikat, i morale bi povući na tisuće, štoviše, desetke tisuća oglasa za necertificirane objekte, dok god svaki od njih ne ishodi potreban dokument.

Obaveza energetskog certificiranja nekretnina koje idu u prodaju proizlazi iz preuzetih europskih direktiva, a namjera joj je građane osvijestiti o potrošnji energije u zgradama i kućama, te svakom kupcu nekretnine dati do znanja što zapravo kupuje – da li energetski najštedljiviju nekretninu iz razreda A+, ili pak onu iz razreda G, energetski najrasipniju. Do sada je, pet do dvanaest, međutim, energetski certifikat ishodilo tek oko sedam tisuća zgrada, kupoprodaja ostalih na tržištu morat će pričekati dok god njihovi vlasnici ne učine isto, piše Novi list.

Koliko bi to moglo potrajati, pored nešto više od 500 ovlaštenih stručnjaka za certificiranje, ostaje pitanje.

Kazna od 10 do 100 tisuća kuna

Pregledavajući oglase za nekretnine tijekom jučerašnjeg dana na portalima, većina ih je bila bez certifikata, no nisu povučeni. Agencijama, naime, nije jasno što im je činiti, budući da je, kako napominju, po Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji vlasnik nekretnine taj koji i novčano odgovara za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata. Kazna po zakonu iznosi 10.000 kuna za fizičku, odnosno od 20.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu, ukoliko kupcu uz kupoprodajni ugovor ne predoči i energetski certifikat.

Dobijanje certifikata za 2.700 kuna po stanu

Investitori novih zgrada od 2010. godine obavezno moraju ishoditi certifikat prije puštanja zgrade u pogon, ostali pak samo ukoliko nekretninu žele prodati, dok će od 2016. certifikat morati priložiti i iznajmljivači nekretnina. U prosjeku, ishođenje certifikata, koje traje dva, tri dana, košta 2.700 kuna za jedan stan, i vrijedi narednih deset godina. Ukoliko se stanari dogovore, prodavali ili ne, i certifikat ishode za cijelu zgradu, što, dakako, košta i puno više, on vrijedi i za svaki stan u zgradi posebno.

www.novilist.hr