Otkriven dizajn za otok Shurayrah u Crvenom moru

Njegovo Kraljevsko Visost princ Mohammed bin Salman, prijestolonasljednik, predsjednik Tvrtke za razvoj Crvenog mora (TRSDC), pokrenuo je koncept Coral Bloom. Hvaljen kao najambiciozniji projekt regenerativnog turizma na svijetu, upečatljiva vizija za njegov glavni otok na odredištu, Shurayrah, osmišljena je kako bi se uklopila u netaknuto prirodno okruženje otoka.

Gerard Evenden, voditelj studija u Foster + Partners, izjavio je: “Naša vizija za Shurayrah inspirirana je prirodnim stanjem otoka, a hoteli su osmišljeni kako bi ostavili dojam da su isplivali na plaže i ugnijezdili se među dinama gotovo poput naplavina. Materijali koje koristimo su niskog utjecaja i osiguravaju zaštitu netaknutog okoliša, dok dodaci koje radimo na otoku služe za poboljšanje onoga što je već tamo – otuda i ime, Coral Bloom.

Razmatranja bioraznolikosti u središtu su pozornosti, a plan je osmišljen kako bi se izbjeglo narušavanje mangrova i drugih staništa na otoku, prirodna obrana od erozije, dok se nova staništa stvaraju uređenjem okoliša kako bi se poboljšalo prirodno stanje otoka.

U prijedlogu su izneseni i nacrti za 11 hotela na otoku, prilagođeni očekivanjima putnika nakon Covida-19, uključujući više prostora. Uronjen u krajolik kako bi učinkovito formirao dio brišućih dina, dizajn omogućuje prirodnim ljepotama otoka da vladaju vrhovnim.

Dizajn vidi nove plaže stvorene na otoku u obliku dupina zajedno s novom lagunom. Ta poboljšanja pridonijet će podizanju razine zemljišta, pružajući obrambeni sloj od globalne prijetnje porasta razine mora. Važno je napomenuti da je cilj promjena očuvati ili poboljšati ono što već postoji na otoku, bez oštećenja staništa ili prirodnih obala.

Prirodni krajolik otoka koristit će se za dramatičan učinak sa svim hotelima i vilama smještenim unutar krajolika. Izostanak visokih zgrada osigurat će da spektakularni vidici ostanu nesputani, stvarajući osjećaj misterije za goste dok se otok polako otkriva.

Sami resorti bit će izrađeni pomoću laganih materijala s niskom toplinskom masom i proizvedenim izvansežištima, što znači energetski učinkovitiju konstrukciju i manji utjecaj na okoliš. Cijelo odredište bit će pogonjeno obnovljivim izvorima energije, potpomognuto najvećim sustavom za pohranu baterija na svijetu.

Foster + Partners
Katy Harris, Head of Communications

Image courtesy of Foster+Partners

Designs for Shurayrah Island in the Red Sea revealed | News | Foster + Partners (fosterandpartners.com)