Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX

Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 13. travnja, nakon čega će Odbor nagrade dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Sudjelovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s radovima i projektima koji su završeni tijekom 2010. i 2011. godine. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovog cementa.

Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela Održive gradnje i Pristupačnosti osobama s posebnim potrebama. Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, 21. globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) u Meksiku.

Ovogodišnji hrvatski Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva: dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, profesor Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te naš uvaženi arhitekt Idis Turato, profesor na arhitektonskim fakultetima u Splitu i Zagrebu.

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 20 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika, a broj zemalja sudionica raste iz godine u godinu. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Hrvatska od 2006. godine svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni, gdje je ostvarila zapažene rezultate: Zadarske orgulje i Skradinski most osvojili su druga mjesta 2006. godine u svojim kategorijama, dok je FN kuća iz Zagreba osvojila drugo, a splitska Riva treće mjesto u 2008. godini.

2010. godine su čak tri hrvatska projekta osvojila međunarodne CEMEX-ove nagrade i to Poslovno-stambeni sklop \”P10\” ? Sukoišan sjever iz Splita drugo, Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić iz Zadra treće i Sveučilišna knjižnica iz Splita prvo mjesto. Prošle su godine naši projekti odnijeli dva druga mjesta i to stambena građevina Istarska u Zagrebu i zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II.

Martina Bilanovic

Media Relation Coordinator – Corporate Communication and Public Affairs – Croatia Office : +385(21)201009 Fax: +385(21)201006 Mobile: +385(99)2179241 CEMEX Net: 838501009 Address: CEMEX Hrvatska d.d., Cesta dr. Franje Tudmana b.b., 21212 Kastel Sucurac

e-Mail: martina.bilanovic@cemex.com

www.cemex.hr