Pogledajte kakva nas čuda čekaju u budućnosti!

Pogledajte kakva nas čuda čekaju u budućnosti! Arhitektura i građevinsko- kreativne \’perverzije\’ svakodnevno podižu granice i teško je reći hoćemo li ikad dosegnuti neku granicu. No, činjenica je da upravo tamo postoje prava čuda u povojima, koja će ipak jednom možda zavladati svijetom.

U neke znanstveno- fantastične priče i zamisli doista treba početi vjerovati jer, sudeći prema nekim projektima koji se planiraju, budućnost će biti nevjerojatno zanimljiva. Evo nekoliko konceptualnih projekata za sve SF skeptike, ali i one koji to nisu…

Sky-Terra, San Francisco, SAD

Oavj projekt koji više zvuči kao pripovijetka nego kao realnost. Američka arhitektica Joanna Borek-Clemen inspiraciju za njega pronašla je u japanskom megagradu Tokyju, gdje jednostavno više ne postoji mjesto za širenje na zemlji, stoga je neophodno širenje u visinu. U svom futurističkom naselju predvidjela je nekoliko nebodera koji bi međusobno bili umreženi cestom na kojoj bi prometovali samo bicikli i električni automobili. Tornjevi bi na vrhu trebali biti prekriveni parkovima i različitim sadržajima prenesenima sa zemlje.

The Venus Project, Florida, SAD

Projekt Venus predstavlja razradu futurističke ideje samoukog američkog arhitekta i dizajnera Jacquea Fresca koja počiva na filozofiji da smo kao vrsta učinkovitiji ako nismo orijentirani isključivo na profit. Kao glavni dokaz te ideje navode se mnogi primjeri u kojima su financijski moćnije kompanije uništile one manje, ali daleko naprednije po znanju i dostignućima. Sve to zvuči kao scenarij za jednu od epizoda popularne serije “Zvjezdane staze”, gdje novac ne postoji, ali su svi sretni i zadovoljni. No, realnost je puno okrutnija, ipak živimo u svijetu gdje novac pokreće sve, pa tako i ovaj ambiciozni plan, stoga nam ostaje vidjeti hoće li ovaj projekt koji je pokrenut na Floridi još davnih 70-ih godina uistinu i oživjeti.

Zeleni tornjevi u Seulu

Završetak stambeno- poslovnog kompleksa s parkom, neobičnog projekta koji je nastao u Seulu u Južnoj Koreji poznat pod radnim imenom “Seoul Commune 2026″, očekuje se oko 2026. Stanovnici tog kompleksa gotovo da neće imati nikakvu potrebu izlaziti u “vanjski svijet” i napuštati svoj savršeni svijet. S obzirom na činjenicu da su stanovnici Južne Koreje najzaluđenija nacija kada su u pitanju videoigre, a s obzirom na to da će u ovom rezervatu imati na raspolaganju svu silu informatičke opreme, neki zaljubljenici u SF priče čak predviđaju kako postoji mogućnost da se u tom novom svijetu razvije i sasvim nova ljudska vrsta.

Regatta Jakarta, Indonezija

Tema nautike i brodova inspirirala je i graditelje projekta Regatta Jakarta koji se sastoji od 10 glavnih aerodinamičnih građevina u obliku visokih brodova unutar kojih se nalaze apartmani te centralne, jedanaeste građevine pod imenom “Svjetionik” koja će imati funkciju hotela, a koja će izgledati kao središnji dio te neobične “regate”. Cijeli kompleks lociran je u blizini mora i može se pohvaliti nevjerojatnim pogledom. Zgrade-apartmani nazvane su po najpoznatijim svjetskim lukama (Dubai, Monte Carlo, Miami…) i gradit će se tako da pročeljem gledaju u smjeru koordinata na kojima se nalaze gradovi po kojima će se zvati. Da se ne radi samo o znanstveno-fantastičnoj priči govori podatak da je cijeli projekt osmislio poznati britanski ured Atkins, projektant slavnih građevina kao što su Burj Al Arab u Dubaiju i Bahrain World Trade Centre u Bahrainu.

Pogledaj.to.