Pop-up hoteli

Izvor: Pogledaj.to

Tradicionalno, hoteli se grade u nadi da će kao građevine potrajati duže vrijeme. Za novu vrstu turista i nove potrebe smještaja, termin dugoročnosti je passe.

Tako kod nas hosteli doživljavaju svoj boom, a posljednje dvije godine na globalnoj razini primjetno se povećava broj pop-up hotela prilagođenih formama od šatora do brodskih kontejnera. Zbog svoje mobilnosti i prilagodljivosti, mnogi puno lakše pronalaze put do mjesta koja uobičajeno nisu dostupna tradicionalnim hotelima.

Britanska franšiza The Pop-Up Hotel, na čelu s osnivačem Markom Sorrillom, nudi smještaj u luksuznim šatorima (ponekad je to i yur(rus.jurta)- pokretni šator uobičajen za nomade centralne Azije ili pak pastirska drvena koliba) lociranim na britanskim imanjima (nekadašnji kraljevski ljetnikovci danas u posjedu obitelji Osborne, npr.).

Stav Marka Sorrilla je da su hoteli, konvencionalni koliko mogu biti, u pravilu uvijek nizovi kutija poslaganih jedna na drugu, izolirajući na taj način gosta od okoliša. Tu leži motivacija za kreiranje hotela koji će se uistinu povezati s okolišem u kojem se nalazi.

The Pop-Up Hotel je vrlo popularan u festivalskim krugovima (glazbenim, gastronomskim…), a prvi je upravo inauguriran na Glastonburyju prije dvije godine, kada je nudio smještaj u 20 “soba”. Ove godine ta brojka skočila je na 130 i svi su šatori (sobe) bili rasprodani, iako im je početna cijena za 4-dnevni festival iznosila nemalih 1.252 US$ . Smještaj u platnenim šatorima nudi maksimalnu udobnosti i vrhunsku uslugu -od consiergea do portira, ima prateće restorane, bar-šator spa-šator… Prati trend glampinga (glamourous camping) prisutnog u Britaniji, koji potiče na bijeg u prirodu, ali bez odricanja od lagodnosti i životnih luksuza.

1

Koncept pop-up hotela sve više dobiva na važnosti. Tako je primjerice, za potrebe Olimpijskih igara u Londonu 2012. i summita G8 u lipnju ove godine u Sjevernoj Irskoj angažiran Snoozebox koji je uspostavio privremeni hotel napravljen od brodskih kontejnera, čija je prednost apsolutno jednostavan transport te samodostatnost glede tehničke opremljenosti ( klimatizacija, komunakacije).

Jedan od inventivnijih pop-up koncepata koji čeka svoju realizaciju stoji iza imena studija The Pink Cloud, arhitekata iz Kopenhagena. Oni su osmislili jednostavan način kojim bi istovremeno riješili dva problema tipična za urbani okoliš: prazne uredske prostore i potražnju za hotelskim smještajem. Plan je da se za lansiranje ovog projekta iskoristi New York u kojem poslovni prostori zjape prazni zbog iznimno visokih najmova i uređenja iz 60-ih i 70-ih koji ne zadovoljavaju današnjeg klijenta. Istovremeno, popunjenost hotelskih kapaciteta je alarmantnih 96%. Prijedlog The Pink Clouda je da se u postojećim poslovnim prostorima pojave pop-up hoteli u kojim bi turisti noćili i na taj način donosili prihod zgradi. Iz samo 36 boksova iskrcao bi se kompletan sadržaj koji jedan moderan hotel čini funkcionalnim: namještaj, sanitarije, oprema za noćne klubove, restorane. Za izgradnju tradicionalnog hotela obično je potrebno 5 do 6 godina, a u The Pink Cloudu tvrde da se ovakav pop-up hotel može “složiti” za dva do četiri tjedna. I potpuno su fleksibilni: ako u Miamiju traže bazen – mogu ga isporučiti, a ako na Manhattanu gosti požele pogledati boks meč- ugradit će boksački ring. Prosječna cijena noćenja u NY je 350 $, dok prema njihovom izračunu iznosi cca 130 $. The Pink Cloud koncept smatra idealnim za promociju brendova tijekom NY Fashion Weeka i ne vide razlog zašto ne bi postojao Prada pop-up, ili Diesel pop-up hotel.

5a

U međuvremenu, jedna od relizacija pop-up hotela na starom kontinentu je Tender 2 na plaži Knokke-Heist u Belgiji.Koncept kojim tvrtka Royal Betania ustvari promovira svoje proizvode za plažu je privlačan hotel kojem je ovo drugo ljetno izdanje s “trajanjem” do 15.9.2013. Hotel ima dva kata, a gosti osobnog butlera, jacuzzi, saunu, vrhunskog kuhara i sobu s pogledom.6B

http://pogledaj.to