Potpisan ugovor o narudžbi opreme i izvođenju radova na izgradnji elektrane 9.7 MW na šumsku biomasu u Babinoj Gredi

Nositelj projekta izgradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu na lokaciji industrijske zone Tečine u Babinoj Gredi je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment  N.V.,dio UNIT GRUP-e tursko – belgijske energetske korporacije koja ima skoro 40 godina iskustva na području energetike te u svom projektnom portfelju posjeduje oko 3000 MW, uključujući termoelektrane na prirodni plin, velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka.

„Čista energija je energija budućnosti i drago nam je što su naši hrvatski partneri prepoznali kvalitetu ovog projekta. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije dugoročno će doprinijeti održivom razvoju cjelokupnog hrvatskog elektroenergetskog sustava i donijeti boljitak građanima a i narednim generacijama. Drago nam je što smo među prvima u Hrvatskoj koji su krenuli u tom smjeru.“  – izjavio je Erhan Ozil, član Uprave tvrtke Uni Viridas.

Proizvođač opreme i izvođač radova, supotpisnik ovog ugovora je finska tvrtka MW Power OY, vodeći  europski proizvođač opreme na području biomase koja je podružnica Metso korporacije, globalne korporacije sa 28.000 zaposlenika u više od 50 zemalja.

„Vjerujemo kako je potpisivanje ugovora o izvođenju tek početak jedne uspješne suradnje između ove dvije korporacije. Naša politika rada odvija se prema principu ključ u ruke te vjerujemo kako možemo odraditi kvalitetan posao uz poštivanje svih rokova. “ – izjavio je Jorma Lehtoviita, predsjednik Uprave MW Power.

Ovim ugovorom završena je prva faza projekta: ishođena je potvrda glavnog projekta za gradnju postrojenja, potpisan je 14 – godišnji ugovor o otkupu električne energije sa HROTE-om, 14 – godišnjim ugovorom sa Hrvatskim šumama osigurana je sirovina-drvena sječka, te je ovim činom naručena i sva potrebna oprema za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu. Završetak izgradnje i početak operativnog rada elektrane očekuje se početkom 2015. godine i to je tek početak razvoja industrijske zone „Tečine“. U drugoj razvojnoj fazi, do kraja 2016. godine, sagradit će se još i staklenici, peletarnica te hladnjača u kojima će 100 – tinjak radnika iz Babine Grede i okolice naći svoja radna mjesta. Ukupna ulaganja sa drugom fazom premašiti će iznos i od 70 milijuna €.

„Siguran zakonodavni i poticajni sustav u Hrvatskoj te bezrezervna potpora lokalne zajednice pomogli su nam da uvjerimo ovog inozemnog ulagača da razmotri mogućnost dolaska i ulaganja u Hrvatsku i ovu općinu. Naša misija u ovom partnerskom odnosu je bila ishođenje dozvola i otklanjanje barijera za ovo ulaganje naših partnera. Naše međusobno povjerenje naposljetku je rezultiralo ovom greenfield investicijom koja predstavlja tek početak naše plodonosne suradnje. Realizacija ovog projekta dokaz je da i u ovim teškim recesijskim vremenima postoji mogućnost za uspjeh kvalitetnih projekata“ izjavila je Sunčica Lalić koja je zajedno sa svojim suprugom Dragan Juriljem vlasnica tvrtke Energia Solutione, tuzemnog partnera.
Više informacija o projektu potražite na sljedećem linku: http://www.unitrenewables.com/

O tvrtki Uni Viridas d.o.o
Nositelj projekata izgradnje kogeneracije na biomasu na lokaciji industrijske zone u Babinoj Gredi je društvo Uni Viridas d.o.o iz Zagreba, čiji su osnivači inozemni i tuzemni investitori. Nositelji projekta zbog njegove provedbe, odnosno financiranja, odlučili su osnovati zajedničko partnersko društvo Uni Viridas d.o.o. između Unit investment N.V., tvrtkom s 40 godišnjim iskustvom u energetici i Energia Solutione d.o.o. tuzemni partner sa iskustvom u razvoju projekata iz sektora OIE koji je ujedno pronašao i doveo ovu inozemnu investiciju u Hrvatsku.

* Napomena:  Društvo Energia Solutione d.o.o. je novo ime društva Jurasi ekskluziv vile (JEV). Naime ovo napominjema samo iz razloga kako ne bi došlo do zabune jer u sudskom registru kao osnivač društva Uni Viridas se spominje JEV iz razloga jer trgovački sud još nije automatizmom promjenio taj podatak. Matičnim brojem subjekta može se lagano utvrditi da se radi o jednom te istom društvu.

O tvrtki Unit Investment N.V
UNIT GROUP koja je vlasnik Unit Investment N.V. osnovana je 1974. u Bruxellesu kao trgovačko društvo, a kroz primjenu naprednih sustava i modernih tehnologija traži nove prilike, te ih pretvara u raznolike energetske projekte tjekom godina. Unit Investment N.V. u svom projektnom porfoliju ima oko 3000 MWe. Osim što posjeduje nekoliko termoelektana na prirodni plin, ima  i značajne kapacitete velikih hidroelektrana i obnovljivih izvora energije, te se namjerava i dalje širiti na tim područjima. Uz navedeno bavi se dodatno i trgovinom električne energije i plina.

O tvrtki MW Power
MW Power je vodeći europski izvođač radova na izgradnji malih i srednjih elektrana, s naglaskom na obnovljive izvore energije te zapošljava više od 250 stručnjaka u Europi i Rusiji. Njihovi glavni klijenti su općine, nezavisni  proizvođači energije i procesna industrija. MW Power konstantno razvija svoja rješenja kako bi se zadovoljile potrebe korisnika. Metso, kao vlasnik MW Powera  je globalni dobavljač održive tehnologije i usluga za rudarstvo, graditeljstvo, proizvodnju, automatizaciju, recikliranje i papirnu industriju. Metso  zapošljava oko 28.500 zaposlenika u više od 50 zemalja.