Komora inženjera građevinarstva uputit će Vladi prijedlog da se ustroji interventna inženjerska služba u sklopu Civilne zaštite

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec izrazila je duboku sućut svim obiteljima poginulih i stradalih u razornom potresu koji je zadesio područje Petrinje i Siska.

Inženjeri statičari, članovi Komore, odmah su nakon prvog potresa u ponedjeljak krenuli na pogođeno područje i počeli provoditi hitne preglede oštećenih zgrada. Kada je jučer u podne udario razorni potres inženjeri su bili već na terenu i nažalost dvoje inženjera građevine je teže ozlijeđeno. Medicinski su zbrinuti i otpušteni na kućnu njegu, a Predsjednica je razgovarala s njima.

S njima su bili u timu i kolega arhitekt koji je također ozlijeđen kao i kolegica geodetkinja koja je prošla bez ozljeda. Komora će Vladi RH predložiti da država s inženjerima koji će u sljedećim tjednima provoditi hitne preglede oštećenih građevina sklopi ugovor kojim bi ih se istovremeno osiguralo u slučaju nesreće na radu, poput ove koja se nažalost dogodila dvoma članova Komore u utorak u Petrinji.

“Ovaj razorni potres ponovno nas upozorava na iznimnu važnost sigurne i kvalitetne izgradnje zgrada, u skladu s važećim seizmičkim propisima. Tako izgrađene zgrade u ovom vrlo snažnom potresu pokazale su sigurnima za ljude i nisu pretrpjele značajna oštećenja. Moram i ovom prilikom ponoviti upozorenje, koje smo već više puta uputili javnosti, da je kod starijih zgrada, izgrađenih od cigle nužno njihovo redovito održavanje i da je također potrebno njihovo konstrukcijsko ojačanje, u skladu s propisima. Većina Hrvatske se nalazi na trusnom području te će Komora inženjera građevinarstva uputiti Vladi RH prijedlog da se hitno u sklopu Civilne zaštite ustroji interventna inženjerska služba, koju trebaju voditi educirani inženjeri statičari. Ta interventna inženjerska služba bi, u slučaju novih potresa, kao i drugih elementarnih nepogoda, bila spremna odmah se mobilizirati, organizirati i ustrojiti timove za aktivnosti na terenu pogođenom potresom ili drugom elementarnom nepogodom” naglasila je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.