Sjedište JCDecauxa 2000.

Sjedište JCDecauxa
London, Ujedinjeno Kraljevstvo

JCDecaux je jedan od vodećih svjetskih dobavljača uličnog namještaja i reklamnog prostora. Tvrtka naglašava izvrsnost dizajna i angažirala je neke od vodećih svjetskih arhitekata za projektiranje autobusnih skloništa i reklamnih struktura. U tom svojstvu, s vremenom je praksa surađivala s JCDecauxom na razvoju niza predmeta, uključujući reklamne panoe, sustav skloništa za autobuse, znak gradske granice i ažuriranu verziju Colonne Morris – reklamni bubanj koji uključuje kante za borbenost, klupe, zahode, krovnu nadstrešnicu i elektroničke informacijske sustave. Oni se mogu naći širom svijeta u gradovima kao što su London, Pariz, Prag, New York i San Francisco.

Nadovezujući se na taj odnos, od prakse je zatraženo da razvije međunarodno sjedište tvrtke u zapadnom Londonu. Kompleks ima tri različita dijela: obnovljenu zgradu Art Deco koja tvori uličnu frontu; novo skladište; i ‘ulica’ s nadsvođenim ostakljenim baldahinom, koja povezuje to dvoje i pruža izložbeni prostor za JCDecauxov širok raspon uličnog namještaja. Zgrada Art Deco koja je uvrštena na popis razreda II – izgrađena 1936. godine za Curry’s Cycles and Radios – obnovljena je u skladu sa savjetima English Heritagea. Osim ureda nudi gimnaziju i kafić.

Skladište je potpuno integrirana struktura, dizajnirana za maksimalnu ekonomičnost i učinkovitost. Koristi američki sustav pred-lijevanih, toplinski izoliranih betonskih ploča, poznatih kao “tvrdozidna konstrukcija”, što je omogućilo podizanje stupova i zidova u samo dvanaest dana. Zidni paneli jednostavno su podignuti u položaj, jedan na drugi, i osigurani čeličnim tiplama. Ovaj sustav ima značajne prednosti izvan svoje jednostavnosti gradnje:
unutarnji zidovi ne zahtijevaju oblaganje; a paneli su 97 posto termički učinkoviti, što dovodi do dugoročnih ušteda energije. Kružni ostakljeni otvori izrezani na aluminijski krov priznaju dovoljno dnevnog svjetla da zasvijetle unutrašnjost skladišta u svijetlim danima. Svjetlosni elementi postavljeni su neposredno ispod tih otvora tako da se svjetlosni bazeni bacaju na pod bez obzira na to je li prostor prirodno ili umjetno osvijetljen. Svijetlo žuti pod od epoksidne smole reflektira svjetlost natrag, kupajući prostor u toplom sjaju.

Sjedište JCDecauxa  2000 . – London, Ujedinjeno Kraljevstvo – Foster + Partners