Slikoviti pokretni krov s izložbenim prostorima

Slavna britansko-iranska arhitektica Zaha Hadid ponovno se uspjela probiti u središte pozornosti svjetske arhitekture jer je pobijedila na međunarodnom natječaju za projektiranje novoga nacionalnog stadiona u Japanu.

Najavljeno je da će stadion biti otvoren u Tokiju 2018., na vrijeme za Svjetski ragbi kup 2019., ali i da posluži kao središnje mjesto za Ljetne olimpijske igre 2020., ako Japan dobije njihovu organizaciju. Proračun za gradnju stadiona iznosi nevjerojatnih 1,62 milijarde dolara.

Novi će stadion s površinom od gotovo 290.000 četvornih metara moći primiti 80.000 gledatelja ispod slikovitoga pokretnog krova koji se sastoji od omotača od prozirne napete membrane razapete preko elemenata konstrukcije. Uz rub su stadiona predviđeni izložbeni prostori, koji se u projektu nazivaju “naseljeni most”, a postavljen je duž osi sjever-jug. Novi će izdignuti javni trg ujedno poslužiti i kao mjesto okupljanja. Krajolik što se prostire ispod toga uzvišenoga muzejskog volumena pomaže u određivanju partera, a i povezuje ga s okolnom urbanom sredinom.

Stadion bi trebao postati sastavni element urbanog tkiva Tokija, izravno se stapajući s okolinom svojim elegantnim oblikom, izjavila je Zaha Hadid. Ta je posebna konstrukcija ujedno lagana i kohezivna, ali i nameće siluetu gradskom prostoru. Osnova će stadiona biti “naseljeni most” kao kontinuirani izložbeni prostor koji stvara uzbudljive nove sadržaje za posjetitelje.

Žirijem je predsjedao čuveni japanski arhitekt Tadao Ando, a sudjelovali su i britanski arhitekti Richard Rogers i Norman Foster. Projekt Zahe Hadid izabran je između 46 natječajnih rješenja.

Predsjednik je žirija izjavio da pobjednički projekt odlikuje dinamičan i futuristički dizajn koji je oličenje poruke što bi je Japan želio prenijeti ostatku svijeta.

www.casopis-gradjevinar.hr