South Sabah Al-Ahmad Masterplan

Smješten 80 kilometara južno od Kuvajta, South Sabah Al-Ahmad City trebao bi biti urbana jezgra južne pod-regije zemlje. Grad će biti dom za oko 280.000 ljudi, uz otvaranje još 145.000 radnih mjesta u različitim industrijama, uključujući građevinarstvo, medicinu, proizvodnju i kulturu, zajedno s opsežnim zelenim otvorenim površinama i višeslojnim sustavima javnog prijevoza koji promiču dobrobit i održivost.

Grad od 61,5 četvornih kilometara formiran je od deset kvartovskih klastera raspoređenih oko središnje poslovne četvrti grada i omeđenih prstenom lakih industrijskih zgrada. Središnja četvrt sadrži sportski stadion, muzej, gradsko sveučilište i veliki gradski park, koji čini srce krajobrazne strategije masterplana. Latice poput zelenih površina granaju se iz gradskog parka, trčeći između svake od četvrti kako bi stvorile zelene urbane veze u cijelom masterplanu. Valovita topografija razvoja inspirirana je nježnim oblikom pješčanih dina u pustinji.

Praksa je također detaljno opisala jedan kvartovski klaster kao pilot projekt za predstavljanje buduće vizije grada. Klaster vila čini najmanju cjelinu masterplana, raspoređenu oko suvremene interpretacije Farigea – tradicionalne kuvajtske slijepe ulici. Oni također funkcioniraju kao zasjenjena dvorišta, spajajući tradicionalni život sa suvremenim urbanizmom. Nekoliko vila zajedno čine društveni centar, koji uključuje lokalne parkove i trgovine, jaslice i vrtićke škole, te lokalne džamije na svakih 250 metara. Brojne zajednice kombiniraju se kako bi postale susjedstvo, od kojih svaka ima stambeni centar s velikim soukom, centre za zdravstvo, djecu i mlade te osnovne, osnovne i srednje škole.

Masterplan nudi niz stambenih typologies, uključujući apartmane i vrt kuće, poticanje visoke gustoće života s jednako visokim standardima luksuza. Modularni građevinski sustav usvojen u cijelom objektu omogućuje višestruke konfiguracije i osigurava visokokvalitetne zgrade, a istodobno pridonosi jačanju građevinske industrije u Kuvajtu. U pilot-kvartovskom klasteru bit će postavljene i fotonaponske instalacije na vrhu krova na industrijskim zgradama koje okružuju razvoj kako bi se dodatno ojačale održive vjerodajnice projekta. Grad također nudi mogućnosti nekoliko zabavnih aktivnosti kao što su pustinjski glamping, e-biciklizam, dizajnerske galerije i luksuzna kupovina.

South Sabah Al-Ahmad Masterplan

South Sabah Al-Ahmad Masterplan

Image courtesy of Foster+Partners