Stan za potrebe suvremene obitelji

Suvremenu obitelj najčešće čine roditelji s jednim, dvoje ili više djece različitog uzrasta te time i s različitim potrebama svakoga od ukućana. Roditelji su, osim izvršavanja svakodnevnih kućanskih obaveza, često u situaciji posao s radnog mjesta dovršavati kod kuće tako da im stambeni prostor nužno postaje i radni. Osim toga, dom treba biti mjesto za odmor, opuštanje kao i druženje s obitelji i prijateljima.

Djeca, ovisno o dobi, moraju zadovoljiti svoje potrebe i želje. Dom je za njih također mjesto za razonodu, učenje i druženje s vršnjacima. Potrebe ukućana se često preklapaju ili suprotstavljaju. Događa se da vrijeme rezervirano za odmor ili dovršavanje poslovnih obaveza treba biti žrtvovano na račun dječeg druženja s vršnjacima, jer stambeni prostor nije dovoljno velik kako bi omogućio ispunjavanje oba zahtjeva.

Kako bi dom funkcionirao višenamjenski, potrebno je sve prostorije iskoristiti na najbolji mogući način i omogućiti im da postanu ono što po svojoj primarnoj funkciji nisu. Hodnik – osim što je isključivo komunikacijski prostor, može vrlo jednostavno postati dječja igraonica ili radni prostor. Postavljanjem tepiha, kojeg jednostavno postavljate i uklanjate, a namjenjen je isključivo dječjoj igri na podu, hodnik ćete brzo pretvoriti u simpatičnu igraoncu dok će se u ostalim prostorijama stana neometano izvršavati obaveze ostalih ukućana. Hodnik može postati i izolirani radni prostor postavom sklopivog radnog stola i kompjutora.

Kupaonica – ležeća kada u kupaonici pomoći će vam da ju pretvorite u veselo mjesto za igru djece. Ispunjena toplom vodom i plutajućim igračkama, postat će omiljeno mjesto za zabavu mališana, koju ćete iskoristiti da u miru dovršite svoje obaveze u kuhinji, boravku ili spavaonici. Osim toga, kupaonicu s ležećom kadom idealno ćete iskoristiti kao relax prostor potreban za opuštanje ili traženje intime i osame.

Spavaća soba – najčešće se koristi islključivo za spavanje, pa je njena dnevna iskorištenost vrlo mala. Jednostavno ćete ju pretvoriti u radnu sobu ukoliko jedan od njenih kutaka iskoristit za postavljanje radnog stola. Osim toga, idealno će poslužiti kao prostor za peglanje, čitanje, vježbanje itd. Ukoliko imate manje dijete, koje još uvijek spava s vama u istoj sobi, pretvorite ju preko dana u igraonicu, koja će biti ugodna i za boravak i spavanje.

Balkon, terasa ili lođa – vrijedni su prostori svakog doma, koji se mogu iskoristiti na različite načine. Osim za objedovanje, sjedenje na svježem zraku ili pohranjivanje stvari, mogu se iskoristiti kao hobi, radni ili prostor za dječju igru na otvorenom.

Koristeći navedene prostore kao višenamjenske, oslobodit ćete dnevni boravak i blagovaonicu za odmor, gledanje tv-a te aktivno druženje s obitelji i prijateljima, a da pri tome ne ometate ostale ukućane u obavljanju njihovih svakodnevnih dužnosti. Na ovakav način i vrlo mali stanovi s jednom spavaonicom mogu zadovoljiti većinu potreba suvremene obitelji. Dovoljno velika kvadratura zasigurno će omogućiti kvalitetno stanovanje, ali uz pravilnu i dobru organizaciju te plansku višenamjensku iskoristivost prostorija, i manji će stanovi postati „veći“!

www.interijerNET.hr