Velike građevine građene kao pasivne kuće

Gradi se sve više poslovnih zgrada, dječjih vrtića, višestambenih kuća, športskih dvorana, javnih zgrada, domova za starije, čak i crkava te industrijskih zgrada, pa i muzeja i zatvora u standardu pasivne kuće. Budući da su se na prvim pasivnim kućama obavljala brojna istraživanja i analize pomoću kojih je gradnja postala uspješna i učinkovita, može se govoriti o novoj generaciji pasivnih kuća – velikim pasivnim građevinama.

Osnovna škola i vrtić u Frankfurtu

U gradskoj je četvrti Riedberg u Frankfurtu 2004. izgrađena prva njemačka škola s dječjim vrtićem u standardu pasivne kuće. Zgrada je namijenjena za 400 učenika i 100 djece u dječjem vrtiću. Konstrukcija zgrade je masivna. Pri projektiranju su izvedene simulacije i napravljeni proračuni kako spriječiti pregrijavanje u razredima ljeti zbog velikoga internoga toplinskog opterećenja od 26 osobe i eksternog od sunčeva zračenja (15 m2 prozorskih površina, 60 – 80 W/m2). Prvi je korak za sprječavanje pregrijavanja masivna konstrukcija sa sposobnošću čuvanja topline. Rabi se i noćno hlađenje. Preko prozora i staklenog nadsvjetla iznad vrata noću se automatski odvodi topli zrak iz razreda.

Za kontrolirano prozračivanje škole i vrtića služe tri uređaja s prijenosnikom topline uz 73 posto iskoristivosti. Svježi zrak, koji se prethodno zagrije u prijenosniku topline, dovodi se u pojedine razrede, a odvodi iz zajedničkoga hodnika. Sanitarni su prostori posebno priključeni na sustav odvodnje. Mala količina zraka (oko 15 m3/h po osobi) omogućuje grijanje toplinom učenika i smanjuje opasnost presuhoga zraka zimi. Regulator volumenskoga toka osigurava višestupanjsko prilagođavanje u razredima (100 posto, 50 posto, 0 posto).

Za potrebno grijanje služe grijaća tijela u prostorima. Troškovi bi bili jednaki ako bi se rabio središnji registar grijanja, no to ne bi omogućilo individualno namještanje. Potrebnu toplinu osiguravaju dvije peći na pelete (60 kW). Na krovu su sunčani moduli za dobivanje električne energije, a na displeju, na glavnom hodniku, može se mijenjati njihov doprinos.

Ukupna potrošnja primarne energije za osnovnu školu i vrtić je 59 kWh/ (m2a) na godinu, potrebna toplina za grijanje je 15 kWh/(m2a) na godinu, toplinski gubici 10,5 W/m2, ušteda CO2 u 30 godina je 1.000 t. Proračuni su pokazali da će građevina uštedjeti 259 MWh energije na godinu.

Planinska kuća Schiestl u Hochschwabu

Planinska se kuća Schiestl nalazi na nadmorskoj visini 2.154 m u gorju Hochschwab u austrijskoj Gornjoj Štajerskoj. Projektirana je kao energijski samodostatna kuća i otvorena je u rujnu 2005. godine.

Više o ovoj temi pogledajte niđe u pdf dokumentu >>>

www.casopis-gradjevinar.hr