Akrilni lak

Ukoliko akrilni lakovi sadrže manje otapala a više vode dobivaju znak zaštite okoliša pod nazivom „Blauer Engel“. Zato smiju sadržavati vrlo malu količinu konzervansa bez pomoćnih sredstava na bazi olova. Akrilni lakovi rado se koriste za zaštitu radijatora jer nemaju tako intenzivan, prodoran miris kao lakovi na bazi alkida. Prilikom tretiranja površina treba voditi računa o dobrom provjetravanju jer se oslobađaju velike količine otapala. Ukoliko su radijatori lakirani akrilnim lakom u prvim satima grijanja možete očekivati intenzivno isparavanje, čak i ako su lakirane tjednima pa i mjesecima prije. Zato odmah nakon lakiranja treba uključiti grijanje uz pojačano provjetravanje. Prilikom kupnje akrilnih lakova vodite računa o zaštitnom ekološkom znaku“Blauer Engel“ odnosno o minimalnom sadržaju otapala i većem udjelu vode.

Nitrocelulozni lak

Ovi lakovi sastoje se od nitroceluloze, sintetskih smola, omekšivača, sredstava za matiranje i zaštitu od svjetlosti i od habanja kao i od pigmenata, otapala i razrjeđivača. Nitrocelulozne lakove označavamo još kao nitro,-NC,-ili CN-lakove. Oni imaju visoki udjel otapala i do 70% zato je i odlaganje otpada vrlo problematično. Nitrocelulozni lakovi ne smiju dospjeti u kanalizaciju. Takvi lakovi problematični su i za rukovanje prilikom obrade. Koriste za drvo ili metale.

Zbog svojstva dobre izdržljivosti mehaničkih opterećenja koriste se prije svega za tretiranje drvenih površina (namještaj i uređenje interijera), lakovi se dobro obrađuju te brzo se suše zbog visokog udjela otapala. Međutim teško se na njih nanose novi slojevi upravo zbog tih istih otapala koji otapaju već postojeći sloj laka. Površine izložene djelovanju atmosferilija ne tretiraju se nitroceluloznim lakovima. Osušeni film laka nije postojan na svjetlost te također indicira malu postojanost na kemikalije, vodu i toplinu.