Akustika se sreće s estetikom

Termin kod liječnika sada se podnosi lakše; melapor-panel zalijepljen na stropu stomatološke ordinacije Alamounti i Melchior u Kölnu ima takav digitalni tisak.

Kada mirno druženje u restoranu postane nemoguće, ili kada razina buke u školi, dječjem vrtiću, javnim objektima ili prostorijama za priredbe postane neizdržljiva pomoć nude akustični sistemi. Naučna istraživanja su pokazala da se sposobnost koncentracije, učinkovitost i usvajanje znanja znatno poboljšavaju kada ambijent prostora omogućuje nesmetani govor i razumijevanje. Optimalna akustika povećava individualnu ugodu te subjektivni „wellness“-faktor prostorije.

Jak kao oblikovni element

Kao trenutna pomoć ili kao dopuna drugim akustičkim mjerama pogodan je capaCoustic „melapor-panel“ proizvođača Caparol. Pojedinačne ploče pomažu poboljšanju prostorne akustike. Elementi se mogu postavljati točkasto ili površinski obično lijepljenjem na zid ili strop. Melapor paneli ne samo da reduciraju zvuk, oni djeluju i kao jaki oblikovni elementi. Bilo da su u obliku pojedinačnih slika velikog formata ili kao trilogija, njima se mogu individualno i estetski projektirati i oblikovati otmjeni prostori. Već sam prostorni raspored i plasiranje elemenata na zid i/ili strop nudi čitav niz varijanti. Ono najbolje međutim je da se pjenaste površine standardnih elemenata mogu oblikovati individualno po želji, ne samo različitim koloritom ili dekorativnim tehnikama, već se mogu tiskati i digitalnim tiskom. Uz odgovarajuće motive CapaCoustic Melapor-elementi daju svakom prostoru poseban fluid, a oblikovna sloboda je enormna. Bilo kao umjetnički objekt u uredu direktora ili na zidovima zaštićenog spomenika kulture, gdje nisu dopuštene građevinske preinake, mogućnosti primjene su ogromne.

U stomatološkoj ordinaciji primjerice motiv iz prirode nasuprot zubarske stolice može djelovati umirujuće.

Jak u smanjenju zvuka

CapaCoustic Melapor-elementi sastoje se od duro-plastičnog, elastičnog mekanog pjenastog materijala na bazi melamin smole, filigranske strukture otvorenih ćelija. Apsorpcija zvuka je jako velika (klasa apsorpcije zvuka A). Opterećenje bukom reducira se trajno. Elementi se ugrađuju naknadno u postojeće okruženje bez velikih građevinskih sanacijskih mjera, brzo i jednostavno. Sve prostorije stoje Vam vrlo brzo opet na raspolaganju. Ploče su ekstremno lagane i mogu se postaviti svuda. Zahvaljujući antistatičnim svojstvima ostaju čiste i ne privlače prašinu.

Buka je minimizirana; Uredski katovi Philips Tower (Hamburg) opremljeni su mobilnim zidnim sistemima koji omogućuju prilagodbu izmjenjivim potrebama za uporabom. Nakon usporedbi svih ponuda za smanjenje razine zvuka odluka je donesena u korist CapaCoustic Melapor sistema apsorpcije zvuka, pri čemu je korišteno zasvođeno akustično jedro sa aluminijskim perforiranim limom te prevlakom od mekanog pjenastog materijala. Najmodernija tehnika osigurala je ugodnu rasvjetu i akustičku ugodu.

Već i mala površina s apsorpcijskom pločom dovoljna je za poboljšanje akustike prostorije, ipak tiskani paneli nude se u kombinaciji s drugim tehnikama kao akustična žbuka, stropna jedra ili Melapor-Baffle-elementi, kako bi se postiglo najbolje moguća reduciranje zvuka. Elementi u specijalnim izvedbama mogu se dobiti u dimenzijama do maksimalno 1250 x 2500. Oblikovni primjeri vidljivi su u „CapaCoustic Melapor katalogu referenci i ideja“.

Više informacija o CapaCoustic Melapor elementima možete naći na internetskoj stranici

www.caparol.de/akustik ili u Caparol servisu za projektiranje na telefon 06154-71524, faks 06154-71605 odnosno na mail adresu pos@caparol.de